Kormányinfó: 24 órán belül nyilvánosságra hozzuk az orosz és a kínai vakcina szerződéseit

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a harmadik hullámot csak a személyes kontaktusok csökkentésével és az oltással lehet megakadályozni. Gulyás Gergely arra kérte a baloldalt, hogy fejezzék be az oltásellenes kampányukat. A miniszter szerint Magyarország képes az év első felében beoltani a társadalmat.

A tegnapi kormányülésen szinte csak és kizárólag a koronavírussal foglalkozott a kormány – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a harmadik hullám terjedését csak és kizárólag a személyes kontaktusok csökkentésével és az oltással lehet megakadályozni.

Mint mondta, 1 millió 500 ezer felett van a beoltottak száma. Lakosságarányosan Magyarország egy nap alatt a teljes lakosság 0,6 százalékát oltja be. Gulyás szerint a nyugati sajtó ezek miatt kénytelen arról írni, hogy a magyar oltási terv sikeres. Ahhoz, hogy ez továbbra is így legyen, oltóanyagra és regisztrációra van szükség. Kínából 450 ezer vakcina érkezett a mai napon – folytatta. 

Az idősek beoltására húsvétig sor kerülhet – jelentette ki Gulyás, de megjegyezte, hogy több százezer idős ember van, aki még nem regisztrált. Külön levelet fog írni az országos tiszti főorvos azoknak az időseknek, akik nem regisztráltak még az oltásra.

Arra kérik a baloldalt, és azon belül is Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes kampányukat, ezzel kapcsolatos aláírásgyűjtéseket szüntessék meg, hiszen emberéletek múlnak rajta.

A brit mutáns a fiatalabb korosztálynál is erős megbetegedést okoz, de még mindig az idősebb korosztály számít veszélyeztetettnek. 3 millió 200 ezerhez közelít a regisztráltak száma – Gulyás megjegyezte, hogy ez szép adat, de a társadalmi immunitáshoz 60-70 százalék kell.

Vakcinaszerződések

A tegnapi kormányülésen foglalkoztak a vakcinaszerződésekkel. Magyarország kínai és orosz vakcinákra kötött szerződéseit 24 órán belül nyilvánosságra fogják hozni, a kormánynak semmi titkolni valója nincs – jelentette ki a miniszter. 

Foglalkoztak a Brüsszel által kötött szerződésekkel is, a kormány itt is a nyilvánosság pártján állna, de Brüsszel megtiltja ezt.

Magyarország képes az év első felében beoltani a társadalmat, olyan vakcinák megrendelésével óvatosak, amelyek az év második felében érkeznek – mondta a Modern vakcinákra utalva. Gulyás szerint a Bizottság ezzel kapcsolatban félreérthető, valótlan tájékoztatást adott. Ebben a kérdésben az illetékes biztoshoz fog fordulni. A közbizalom érdekében fontos, hogy a vakcina beszerzés nyilvános legyen – hangsúlyozta.

Szigorítások

Magyarországon az elmúlt héten eldöntött és életbe lépő intézkedések a szolgáltató szektorban sokat számára jelenthet veszélyt, ezért a bértámogatást minden érintett szektorban kiterjesztik egész március hónapban.

A kormány arról is döntött, hogy mindezeknek a vállalkozásoknak is biztosítják a 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt. 50 milliárd 618 milliót fizettek ki eddig bértámogatásként – mondta a miniszter.

Gulyás: a politikának hatalmas felelőssége van

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kettős állampolgárság nem keletkeztet önmagában TAJ-számot.

Gulyás szerint a DK-nak le kellene állítani az oltással kapcsolatos petícióját, a politikának hatalmas felelőssége van most. Válság esetén össze kellene fogni, de legalább nem akadályozni a járványelleni védekezést – mondta Gulyás Gergely.

A Magyarországra érkező vakcinák ára kapcsán elmondta, hogy az EU-n keresztül érkező árakat ők nem hozhatják nyilvánosságra. Az orosz vakcinánál 2 oltás ára 19.90 dollár, a kínainál pedig a két oltás ára 63 euró. Korábban a miniszter az ATV kérdésére árulta el, hogy a Sinopharm egy oltóanyaga 10 ezer forint fölött van.

300 orvos hiányzik

Az egészségügyi jogviszonyról Gulyás kijelentette, hogy hatalmas eredménynek tartja, hogy az erről szóló törvényt politikai konszenzussal fogadták el. Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka írta alá új jogviszonyt, 727 olyan orvos volt, aki nem írta alá, de új belépőből is van 420, így 300 a hiány.

Bölcsődei dolgozók

A bölcsődei dolgozók soron kívüli oltásának kérdésében közölte, hogy az oltási tervet a szakemberek iránymutatásra támaszkodva hozták, akiknek az a véleménye, hogy az idősekre veszélyes jelenleg a vírus. Az indokoltságban kell priorizálni.

Lehet nyitni húsvétkor?

Az ATV kérdésére, hogy lehet-e nyitni húsvétkor, Gulyás kijelentette, hogy a kormány jelenleg 2 hétre döntött. Március 22-nél tovább nem látnak, felelősségteljesen nem tud ennél távolabbra nyilatkozni.

Érettségi

Az oltási korosztállyal kapcsolatban elmondta, hogy 18 év alattiakat csak Pfizerrel lehet beoltani. Hozzátette, hogy 16 évtől lehet beadni az oltást. Tavaly sikerült sikerült lebonyolítani az érettségit úgy, hogy a vírus velünk volt. Miután május 3-án kezdődik az írásbeli, azt remélik, hogy addigra a beoltottság aránya is magasabb lesz és sikerül a harmadik hullámot leküzdeni – válaszolta kérdésünkre a miniszter.

Gulyás megkapta az oltást

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elárulta, hogy a Szputnyik oltást kapta, Szentkirályi Alexandra még nem kapott oltást, de várja mikor kerül sorra. 

Vakcinaigazolvány

Korábban Gulyás Gergely azt mondta, hogy itthon március 1-től postázzák a védettségi igazolást. Azt ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy hány kártyát küldtek ki eddig vagy küldenek ki, Gulyás azt válaszolta, hogy azok kapnak védettségi igazolványt, akik Magyarországon engedélyezett oltást kaptak. Akit márciusban beoltanak, egy-két héten belül megkapja az igazolást. Többszázezres napi kapacitással dolgozik az állami nyomda.

Új frakció, virágboltok, jogállamisági kereset

Kérdésünkre, miszerint új frakciót alakít-e a Fidesz az Európai parlamentben Salvini Ligájával és a Jaroslaw Kaczynski vezette PiS-szel, Gulyás elmondta, hogy jó irányú a tapogatózás, de mindenki a járvány elleni védekezéssel van jelenleg elfoglalva. A kormány jelenleg a vírussal van elfoglalva, legkevésbé sem azzal, hogy melyik frakcióban ülnek az EP-ben. Szeretnének egy olyan jobboldali pártot, ami a demokratikus jobboldal helyét el tudja foglalni. A Salvini-féle párt fontos szövetséges, már a migráció ügyében is az volt. A lengyel kormánnyal is kiváló a kapcsolat – jelentette ki a miniszter.

Arra a kérdésünkre, hogy Nőnapon túl is nyitva tarthatnak-e a virágboltok, mint ahogy ez történt Polgáron, Gulyás kijelentette, hogy a szabályozás világos, március 22-ig zárva kell tartaniuk. Temetésre lehet online rendelni virágot, de szigorú szabályok vannak ott is érvényben.

Kérdésünkre, hogy az Európai Bíróságra mikor adja be a kormány a “jogállamisági” keresetet, Gulyás kijelentette, hogy jó eséllyel ma, de Varga Judit igazságügyminiszter ad majd róla tájékoztatást.

 

atv.hu