Kormány: Brüsszel legalizálni és fokozni akarja a bevándorlást / Orbán Viktor szerint „ha az EPP győzni szeretne Közép-Európában, azt kell mondania itt: Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő”

A kép forrása: fuhu.hu

Brüsszel legalizálni és fokozni akarja a bevándorlást – szögezi le a magyar kormány Európai Bizottságnak szóló, vasárnap közzétett válasza. A kabinetnek az Európai Bizottság február 28-i közleményére válaszoló 8 oldalas dokumentuma részletesen bemutatja azokat a terveket és döntéseket, amelyek fokoznák a bevándorlást Európába. Ezeket már csak azért sem lehet letagadni, mert nyilatkozatok, nyilvános állásfoglalások és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják őket – közölte az állásfoglalás kapcsán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Orbán Viktor a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban a migrációval foglalkozó kormányzati kampányról az Európai Néppártban (EPP) megfogalmazott bírálatokkal kapcsolatban elmondta: az EPP „problémája abból fakad, hogy nagyra nőtt”, északi tagjai közelebb állnak Emmanuel Macron francia elnökhöz, mint a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), és „sajnos a migráció itt is kiélezte a különbségeket”. A kampány egyik fő alakjáról, Jean-Claude Junckerről a kormányfő úgy nyilatkozott: a luxemburgi EPP-s politikus megítélése Nyugaton és Keleten „merőben különbözik, Nyugat-Európában az EPP azzal kampányol, hogy az új csúcsjelölt, Manfred Weber majd Juncker úr munkáját folytatni fogja”, ami Közép-Európában „politikai öngyilkosság, mivel Juncker úrnak itt alig van tekintélye”. Hozzátette, „ha az EPP győzni szeretne Közép-Európában, azt kell mondania itt: Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő”. Arra a felvetésre, hogy a plakátokkal bosszulják-e meg, hogy Juncker követelte a Fidesz kizárását az EPP-ből, a miniszterelnök úgy reagált: „Nem szeretem a bosszú politikáját, a bosszú mindig hátrafelé van, és visszahúzza az embert.” Kifejtette: Juncker „kedves ember”, akinek a „legidétlenebb és legostobább gesztusait” is megbocsátja az ember, és nincs köztük ellenszenv; azonban a „kísérlete” a Fidesz kizáratására „személyes illojalitás”, és „nem várhatja el senki, hogy az illojalitásra ne adjunk választ, még ha ez egy kedves ember illojalitása is”. Orbán Viktor a magyar-német viszony kapcsán hangsúlyozta, hogy „a negatívumok kizárólag a politikának köszönhetőek”, és az élet minden más területén kiválóak a kapcsolatok. A törést a politikai kapcsolatokban „egyedül a bevándorlás okozta” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a különbségek a „migránskérdésben” ugyan „nem áthidalhatók, de kezelhetők”. Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni – hangoztatta a politikus.

Magyarország kormányának kötelessége az állampolgárok tájékoztatása arról, hogy a brüsszeli bürokrácia milyen terveket akar meghozni – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter az Echo TV Bayer show című műsorában. Szijjártó Péter a kabinet plakátkampányával kapcsolatban leszögezte: a nyugat-európai politikusoknak el kell fogadniuk, hogy nem lehet következmények nélkül kioktatni a közép-európai országokat. A magyar kormány minden kritikát meghallgat, de a magyar emberek véleménye fontosabb a pártfegyelemnél – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában a plakátkampány kapcsán. Kovács Zoltán arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy az EPP kizárja soraiból a Fideszt, azt válaszolta: a kizárás észszerűtlen lenne, hiszen a nagyobbik magyar kormánypárt a józan ész szavát képviseli, ami egybecseng a magyar emberek, és egyre több európai ember véleményével is, miszerint a migráció olyan veszély, ami az európai kultúra alapjait fenyegeti.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint Brüsszel bevándorláspárti terveinek nagyon is sok köze van Soros Györgyhöz. A politikus tegnap, a Fidesz-székházban tartott sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Bizottság Magyarországnak címzett levelében a bevándorláspárti brüsszeli tervek kapcsán azt állítja, hogy Soros

Györgyhöz az egésznek semmi köze nincs. Deutsch Tamás rámutatott: Sorosnak van egy terve, többször maga írt róla, hogy Európát meg kell nyitni a migráció előtt. Több orgánum megjegyzi: a sajtótájékoztatóra nem engedték be Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki azért ment el az esemény helyszínére, hogy módot adjon Deutsch Tamásnak a kormányoldal plakátkampánya melletti érvelésre, amelyet ő „ordas nagy hazugságnak” nevezett.

A történteket Deutsch Tamás ironikusan úgy kommentálta: Ujhelyi „feltehetőleg újra tagfelvételi kérelmet szeretett volna benyújtani, sajnálom, hogy nem találkoztam vele”. Ezzel arra utalt, hogy Ujhelyi István annak idején beadta a tagfelvételi kérelmét a Fideszbe Szegeden, ám azt akkor érdemben nem bírálták el. „Hétvégén nem lehet benyújtani fideszes tagfelvételi kérelmet, és munkaidőben is csak a helyi szervezeteink irodájában, tehát feleslegesen jött a Lendvay utcába” – ironizált Deutsch. A történtek után kiadott közleményében Ujhelyi István kiemelte: mivel nem engedték be a nyilvánosan meghirdetett eseményre, ezért a Lendvay utcai pártszékház előtt cáfolta a kormánypárt állításait a sajtó képviselőinek. Ujhelyi át kívánta adni a Fidesz politikusának azt a dokumentumot, amelyben Brüsszel tételesen és világosan megcáfolja a kormánypártok állításait, valamint az MSZP „Haza. Szeretet. Európa” címet viselő európai programjának egy példányát. A szocialista politikus kommünikéjében „végtelenül szánalmasnak” nevezte, hogy a Fidesz csak zárt ajtók mögött mer tájékoztatókat tartani, és „retteg” a valódi, nyilvános vitától.

A szocialisták örülnek, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke lesz hamarosan a kormányzati plakátokon, mert szerintük ő az igazi politikai ellenfele Orbán Viktornak – közölte az ATV tegnap esti Híradója. A Magyar Nemzet arról cikkez: a német uniós biztos szerint ideje véget vetni az Orbán Viktorról szóló vitának a néppártban; Günther Oettinger egy német portálnak nyilatkozva hangsúlyozta, a pártcsalád választási programja a döntő, amely tisztázhatja a vitás kérdéseket, s a program támogatására hívják a Fideszt.

MTI, HIRTV.HU, INDEX.HU, ORIGO.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET