Korábban kezdődhetnek a Paks II építését megelőző földmunkák

Süli János, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező villamosmérnök, energetikai szakember, az atomenergetikai fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter, a Polgári Kisgazdák Országos Elnökségének a tagja. - A kép forrása: aktualis.blogstar.hu

A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II atomerőmű földmunkái, miután ehhez az Európai Bizottság megadta hozzájárulását – mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Pincehelyen.

Süli János emlékeztetett arra, hogy az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák.

A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021. szeptemberben kapja meg. Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani.

Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe – tette hozzá. Megjegyezte: atomerőmű-építések esetében a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, hogy a földmunkát a végleges létesítési engedély előtt elkezdik.

Forrás: MTI, hirado.hu