Könyveket is ír Szatyor Győző fafaragó népi iparművész

Szatyor Győző népi iparművész. - A kép forrása: bama.hu

Szatyor Győző népi iparművész, grafikus, festő és szobrász túl van már a hetvenen, de még ezerrel pörög. A múlt hónapban jelent meg hatodik könyve, ezúttal az ormánsági templomok királykazettáiról írt és további három kötete van készülőben.

Min dolgozik a Bogdása településen lévő műhelyében?

A pécsi református óvodának készítünk haranglábat. Miskolc mellé Arnót templomába egy faragott, festett kazettás Úr asztalát. Van az utóbbiban némi személyes szál is, ott lelkész a keresztlányom a férjével.

A szülőfalujában tölti most a legtöbb idejét?

Az én „Bermuda-háromszögem” Pécs–Kispeterd–Bogdása. Pécsre szólítanak az ügyintézések, a Megyei Értéktár elnökeként végzendő munkák, az írás, az Ormánságban, Bogdásán működik az iparművészeti vállalkozásom, a Kispeterdi szőlőhegyen pedig borászkodok.

Említette az írást is. Miről szól a pár hete bemutatott Az ige testté lett című könyve?

A reformáció 500. évében 130 királykazettát festettem meg Baranya és a Délvidék református templomainak. Miután nekem a szívem csücske az Ormánság, az itteni negyvennégy templom királykazettáiról készült a könyv, az épületek adataival, főbb jellemzőivel. A képeket Mánfai György fotóművész készítette. Ezeken a kazettákon bibliai idézetek is találhatók, így az írásaimban igyekszem kibontani az igét.

Van kedvenc ormánsági temploma?

Mind az, mert fontos falusi közösségi értékeket őriznek. Ha azonban mégis választani kell, akkor a festett kazettás templomokat emelném ki, valamint azokat, ahol faragványaim találhatók.

Mely baranyai templomokban vannak jelentősebb munkái?

Pécsett a belvárosi református templom gyülekezeti termében szinte mindent én faragtam, és a barokk stílusban épült Szentlőrinci Római Katolikus Templomban is több dolgot, főpapi széket, szentségtartó szekrényt, tabernákulumot, stációkereteket. A Drávafoki Gyülekezeti Terem és Pellérden az új református templom-belső berendezését is én formáltam meg.

Ezek a kétkezi munkák. Szellemiekben min dolgozik?

Írom a Jó barátok boros könyvét. Akik ebben a könyvben szerepelnek, azok a valóságban is megkapják tőlem az illusztrációs képeket.

Miért, kikről és miről szól ez a mű?

Az az alcíme, hogy gondolatok a szőlőről, borról, barátságról. Nem Hamvas Béla-, vagy Márai Sándor-féle filozófiai indíttatású kötetről van szó, egyszerűen csak 23 éve szőlészkedek, borászkodok és szeretném megfogalmazni, mit jelent számomra ez a kultúrtörténeti kincs, a történelmi, irodalmi, néprajzi, népművészeti vonatkozásaival együtt.

Mekkora a szőlőbirtok?

Egy hold a terület, száz gyümölcsfával és 500 négyszögöl a szőlővel, melyhez faragott tornácos borház tartozik. Évente úgy 15 hektó borom van, kékfrankos, Irsai Olivér és rizlingszilváni. Nagyon szeretek vele foglalkozni és soha nem adok el belőle semmit, a családnak, barátoknak osztom szét.

Mikor jön ki a boros könyv?

A kéziratot egy hónapon belül leadom a Pro Pannonia Kiadónak, az illusztrációk, a színes fotók pedig már elkészültek. Ha minden jól megy, év végén, vagy legkésőbb januárban megjelenik.

A Megyei Értéktár elnöke is. Hogy állunk most a regisztrált baranyai kincsekkel?

– Számon tartunk 53 megyei értéket és hét kerül felterjesztésre a Hungarikum Bizottsághoz. Hogy csak a legutóbbikat említsem, bekerült a Strauss Metál páncélszekrény, a Szigetvári termálkút és minősített gyógyvíz, a Zselici csühögő, a Szigetvári zenei élet, a Bánáti bazsarózsa, a Nagyharsányi szoborpark és szeretnénk hamarosan az értéktárban tudni az ormánsági dinnyét is. (Forrás: bama.hu)

Kékkői Zoltán nyugalmazott államtitkár, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke, és szintén fafaragó népi iparművész. – A kép forrása: parlament.hu

Kékkői Zoltán, nyugalmazott földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár, korábbi Független Kisgazda országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke, aki szintén népi iparművész, fafaragó: a magyar nép lelkében hatalmas értékek vannak. A megyei értéktár-bizottságok ma már őrzik azokat a számos értékeket, amelyek a baranyai kistelepüléseken is napról-napra felbukkannak. A Polgári Kisgazdák messzemenően elismerik, és támogatják a mostani Magyar Kormány magyar értékeket megőrző politikáját, és további jó egészséget és sikeres életutat kívánnak Szatyor Győzőnek. (KPE)