Könnyű neked Szarvas Józsi! – Egy előadóest margójára –

Szarvas József Egerben. - A kép forrása: heol.hu

Pátoszmentes, közvetlen hangvételű, varázslatos estet tartott Egerben – egy mérsékelt létszámú közönség előtt – Szarvas József, aki nem csak művészként kiváló, de Kiváló művész cím tulajdonosa is.

Szíki Károly színművész, író, a nemzeti gondolat nagykövete a Föld öt kontinensén élő magyarok körében, valamint a Polgári Kisgazdák Egri Városi Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: tveger.hu

Mára kiderült, hogy Szarvas József írónak sem rossz, figyelemre méltó novellákat írt és adta ki kötetben Bérczes László egri születésű rendező noszogatására. Ezt vitte most színre a Húsvét hetében alázattal és az ünnepkörhöz illően a Nemzeti Színház művésze. Szarvas Józsi apró szerepek debreceni színésze volt, mikor elment a Színművészeti Főiskolára, bizonyítva, hogy nem szemtengely ferdülés határozza meg a művészi hitelességet. Persze, akkoriban még nem a celebek irányították a rendezők figyelmét, elég volt csak tehetségesnek lenni. A Kónyáról (Hortobágytól 5 kilométer) induló művész groteszk és lírai hangvétel keverésével, idősíkok váltogatásával varázsolta elő  hentes múltját, az amatőr színjátszó létét, majd a főiskola tanárait, későbbi barátait és új hazájának kijelölt őrségi-ősrégi házát, amelyet a múlt és jövő még kitakarítható pontján  nyírt tisztára, nyert vissza a gyomoktól és a végső enyészettől. A nevetés és elérzékenyülés könnyei közepette gyors léptekkel telt el az este, örök érvényű lenyomatot képezve a nézőkben. Sajnálatos, hogy két tucatnál alig többen vették észre, hogy ott kellene lenniük a nemzet jeles színművészének előadásán. Egyetlen bábos nem tért be, átaludták ezt az időt, pedig az ő termükben volt és gyújtott lángot egy „valaki”, de nem vették észre a G. G. Színház fizetett színészei sem, hogy tanulni érdemes mindenből, hát mozduljon az ember! Hiányoztak a közművelődés figurái is, a szervező kivételével senki nem jelent meg a nívós esten. Pedig a pátosszal, a vállveregetéssel és melldöngetéssel szemben valami ízeset, jóízűt hozott a szellemileg megtorpant, művészi előre mutatásban megrekedt városunkba Szarvas József. Köszönjük Jóska, legyőzve egy súlyos infarktust, adj majd tust a következőnek, ha jönni akarna, és jöjj el újra! (Forrás: Szíki Károly: Heti Hang Szóró – Hangosan mindenről, ami nekünk fontos)