
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében került sor szerdán a Pannonhalmi Főapátság dísztermében a „Helyi termék” című rendezvényre. A Polgári Kisgazdákat Papp Tamás a KPE elnökségi tagja, a Veszprém vármegye értéktár bizottságának tagja képviselte.
A konferenciát Németh Gergely a NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke nyitotta meg.
Az első előadó az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára dr. Felkai Beáta Olga volt, aki az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről tartott ismertetőt.
A konferencia résztvevői előadásokat hallhattak még a helyes élelmiszer-jelölés módjairól, az élelmiszer láncok és a helyi termelők kapcsolat-rendszeréről valamint bemutatásra került néhány helyi jó gyakorlat is.
Az előadások a tavaly kiadott „Helyi termékek kézikönyv” témaköreire irányították a résztvevők figyelmét.
Papp Tamás a konferenciával kapcsolatban elmondta: igen fontos, hogy hogy a fogyasztók felismerjék azt, hogy melyek azok a termékek, amelyek egy adott földrajzi területhez köthetők, annak a tájnak az ízét, zamatát, sajátosságait adják.
A Polgári Kisgazdák eddig is azt képviselték, hogy amennyire az ésszerűen megtehető, le kell rövidíteni az élelmiszerek szállítási útját. A rövid ellátási lánc egyfelől környezetvédelmi szempontból is kívánatos – kevesebb a káros anyag kibocsájtás illetve kevesebb hulladék keletkezik. Másfelől – és ez a legfontosabb szempont – a helyi termelők és fogyasztók érdekeit szolgálja.
Kékesi Márton, KPE szakértő