Komoly terveket készítenek a csapadékvíz megtartására a lengyelek

Fotó magro.hu

A forró nyár után és az aszály a 16 lengyel tartományból 14-et érintett nagyon rosszul. Mára Lengyelország Európa egyik vízben legszegényebb országa lett. Ez jelentősen csökkentette a terméshozamot, sőt néhány városban vízhiány is volt. A probléma megoldására létrehoztak egy 2021-től 2027-ig tartó hatéves tervet azzal a céllal, hogy a 38 millió lakosú országban javuljon a vízellátás. Ebben 30 víztározó létesítése is szerepel.

A Reuters hírügynökség anyagára a Syngenta blogja talált rá. „Ez az első olyan átfogó terv, amellyel ellensúlyozni lehet az aszályok hatását” – mondta Daniel Kociolek, a vízkészletek kezelésére 2018-ban létrehozott állami testület, a Wody Polskie (Lengyel Vizek) szóvivője.

Hamarosan megoldás kell a csapadékvíz megtartására

Ez éppen idejében történt. Krzysztof Kubiak, a varsóhoz közeli Sochaczew településen gazdálkodó állattenyésztő szerint például a korábbi évek gabona- és fűtartalékai nélkül 58 tejelő tehenének nem lenne elegendő takarmánya. „Amennyiben jövőre sem lesz megfelelő mennyiségű csapadék, nagy baj lesz” – mondta a gazda, aki úgy döntött, hogy a magas költségek miatt nem öntözi a gazdaságát. Szerinte állami szinten kellene fontolóra venni a jelenleg elpazarolt víz tárolását. Tavasszal a hóolvadást követően a víz a csatornákon a folyókba, majd a tengerbe ömlik. Ám ezt a vizet tárolni kell, és a gazdáknak nem lenne elég pénzük ilyen tároló- és öntözőrendszer kiépítésére – mondta.

Nem jól kezelték a lengyel vizeket

Wiktor Kotowski, a Varsói Egyetem Növényökológiai és Környezetvédelmi Tanszékének professzora szerint a valódi gondot a helytelen kezelés okozza. Lengyelország sokkal jobb helyzetben lenne, ha megőrizte volna a vizes élőhelyeit. Illetve, ha a nem egyenesítette volna ki a folyóit, vagyis nem vágta volna le a kanyarulatokat – ahogyan az nálunk a Tisza esetében is történt. Így megszűnt az ártéri gazdálkodás, csökkent a talajvíz szintje, felgyorsult a víz áramlása, és a szabályozott folyó lefolyócsatornaként működve egyenesen a tengerbe vezeti a csapadékot – írják.

Forrás: magro.hu