
A KPE arra kéri tagjait és támogatóit, hogy legyünk teljes mértékben szolidaritásban mi, magyarok egymással, most a járvány megakasztása, majd felszámolása kell a közös célunk legyen.
(TKB)
Dr Turi Kovács Béla
A KPE Országos Elnöke részére
Tisztelt Elnök Úr!
A Corona 19 vírus kapcsán hozott intézkedések több oldalról is kérdéseket vetnek fel emberileg és jogszabályilag is.
Az étterem bezárások 15.00 időponttal munkaerő elbocsájtásokat eredményeznek, egyszerűen nem tudják kigazdálkodni a veszteséget, illetve ha az árakat emelnék meg, nem volna vásárló.
1,/ a 2007 évi CXXVII tv. az Általános Forgalmi Adóról 82.§. határozza meg az adó mértéket.
a 2. pont határozza meg az 5% adó összeget, az ide tartozó termékeket és szolgáltatásokat a tv. 3. sz. melléklete tartalmazza. Ezen melléklet II. rész: szolgáltatások 3. pont Étkezőhelyi vendéglátásban az étel-és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. (TESZOR 15 56.10ből)
Ha és amennyiben az elkészült ételt kiszállítják, és nem helyben szolgálják fel az elméletileg már 27%-os adó alá esik.
Mivel helyben fogyasztás nem megengedett így a kiszállított étel 22%-al drágul meg.
Javaslat a zárlat idején kiszállított valamennyi étel ÁFA 5%-os besorolásba kerüljön. Ezzel a vacsora időszakot is le lehet fedni, mert aki este rendeli meg az ételt az a konyhán még elkészíthető mivel az éttermek bezárása történt meg, nem pedig az ételt elkészítő helyeké.
Több primőr áru termesztéssel foglalkozó kertész gazda jelezte, hogy a már el ültetett, netán virágzó vagy termést is hozó állományát kénytelen felszámolni a további veszteségek elkerülése végett mert nem lesz aki leszedje és eladja, megvegye.
Sajnos azt sem tudják, hogy gazdanövény lehet e a vírus számára a leszedett paprika, vagy azon mennyi ideig marad életben?
Jó egészséget, Bort, Búzát, Békességet.
Tóth József
Kecskemét, 2020.03.16.