Komoly lépések várhatóak a gazdaságátadások megkönnyítése érdekében

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A KPE nagy figyelemmel kíséri azokat a jogszabály tervezeteket, amelyek a termőföld tulajdonjogát is érinthetik. A szükséges változásoknak meg kell felelniük a tulajdonjog védelmének, a magyar Alaptörvénynek. (KPE)

A tervezett új szabályozás célja az, hogy jóval egyszerűbbé váljon a gazdaságátadás az agráriumban dolgozók számára. Ennek az agrár- és élelmiszer-gazdaság biztonságának szempontjából is nagy jelentősége van.

Jelentősen egyszerűsíti és meggyorsítja a családi gazdaságok és agrárvállalkozások átadását az Agrárminisztérium törvényjavaslat-tervezete – Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt erről.

Az agrárgazdaságok átadásokra jelenleg nem vonatkozik külön jogszabály

Jelen pillanatban az agráriumban dolgozó, idősödő termelők a gazdaság átadása kapcsán elhúzódó ügyintézéssel és komoly adminisztrációs teherrel néznek szembe. Nagy István agrárminiszter arra biztatja a gazdálkodókat, lehetőleg minél hamarabb rendelkezzenek gazdaságuk további sorsáról. A tét nagy: az agráriumban elodázhatatlan nemzedékváltás sikere múlik a családi gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások átadásán. Hazánkban eddig nem vonatkozott külön szabály az agrárgazdaságok átadására, ezért az általános szabályok vannak érvényben.

Nagy István szerint azonban a magyar mezőgazdaság történelmi sajátosságából következik az, hogy napjainkra elkerülhetetlenné vált az átruházások megkönnyítése.

Nincs hagyománya a gazdaságátadásnak

Nincs hagyománya és nincs bevált gyakorlata, így állami beavatkozásra van szükség az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképességének folyamatos fenntartásának érdekében.

Az interjúban megjelent információk szerint

az egyéni gazdaságok irányítóinak 61 százaléka töltötte be az 55. életévét, a jelenlegi szabályok azonban számos nehézséget támasztanak a generációváltás előtt.

Törvényjavaslat az ügyintézés gyorsításáért

Az agrártárca által tervezett szabályozás a gazdaságok átruházása kapcsán felmerülő ügyintézést le fogja egyszerűsíteni. A miniszter kifejtette, hogy egy agrárgazdaság, mint vagyonösszesség, milyen elemekből áll össze: termőföldek, gépek, termények, jószágok. A gazdaságnak számos hatósági engedélyre is szüksége van a működéshez. Az átadást tovább bonyolítja a szervezeti struktúra felépítése, hiszen működhetnek őstermelőként, egyéni vállalkozóként, cégként vagy családi alapon közösségbe szerveződve.

Szintén nehezíti a helyzetet a generációk közötti kommunikációs szakadék, az eltérő látásmód a fiatalabb és az idősebb korosztály között. Ezt viszont kívülről nem lehet befolyásolni.

Teendők a gazdaságátadás során jelenleg

  • Ingatlan-nyilvántartás: rendezni szükséges a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek és ingatlanok átírását.
  • Partnerekkel, beszállítókkal, értékesítőkkel kötött szerződések módosítása.
  • Nyilvántartásba kell venni a gépek, egyéb felszerelések, a termények, a jószágok átruházását.
  • Támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek átvállalása.
  • Jogutódlás rendezése, hatósági engedélyek módosítása.

Egy átlagos gazdaság esetében ezeknek a hivatalos ügyeknek az elintézésével akár 8-10 hónap is eltelhet, hasonlóan egyébként egy hagyatéki eljáráshoz. Sokan ezért bele sem vágnak a gazdaság átadásába.

Teendők a gazdaságátadás során az új szabályozás életbe lépésével

A tervezett új szabályozás célja az, hogy jóval egyszerűbbé váljon a családon belüli azon kívüli gazdaságátadás.

  • A tervek szerint egyetlen szerződéssel rendezni lehet majd minden kérdéses ügyet.
  • Az általános jogutódlást törvény rögzíti majd.
  • Hatósági engedélyek módosítása egyablakossá válik.

Nagy István szerint egy jól előkészített szerződéssel kevesebb mint felére csökkenhet az ügyintézés ideje, ami elsősorban annak lesz az eredménye, hogy az adminisztráció párhuzamosan zajlik majd több területen. Kiemelte, hogy az új szabályozás esetében fontos lesz, hogy az átadót arra szeretnék ösztönözni, hogy még életében rendelkezzen a gazdaság további működtetéséről.

A jogszabályi keretek megteremtése mellett fontosnak tartja az Agrárminisztérium az átadások finanszírozhatóságának segítését, a támogatásokat, a fiatal generáció képzését. Nagy István kiemelte, hogy ha az átadás még az átadó életében megtörténik, akkor tudásával, tapasztalatával is segíteni tudja azt a fiatalt, aki tovább viszi a gazdálkodást, ráadásul nem kell kényszerből tovább dolgoznia a nyugdíjas években annak, aki nem akar.

Forrás: agroinform.hu, Magyar Nemzet