Koji László: Olyan feltételeket kell teremteni, hogy a kedvezményes lakásáfa megszüntetése után fennmaradjon a lakásépítések jelenlegi üteme

Forrás: Depositphotos

A nemzetgazdaság egyik jelenlegi húzó ereje az építőipar jelentősen megnövekedett teljesítménye. Minden olyan kormányintézkedésnek, amely csökkenti az építési kedvet és lehetőséget, az építőiparra jelentős befolyással van. Meg kell találni azt a módot, ahol az eddig is felhasznált állami források a lehető legjobban hasznosulnak. Egyszerűbben: a lakásépítéseket a Polgári Kisgazdák álláspontja szerint érdemes és szükséges tovább támogatni. Az új lakások építése mellett az előbbit meghaladóbb mértékben szükséges támogatni a lakásállományunk erősen elavult részének a felújítását.

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint a vidéken – elsősorban a kistelepüléseken – leértékelt lakásállomány tovább pusztulását meg kell állítani. (kpe.hu)

Meg kellene teremteni a feltételeit annak, hogy a kedvezményes lakásáfa megszüntetése után fennmaradjon a lakásépítések jelenlegi üteme – közölte a Magyar Hírlappal Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, egyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnöke, hozzátéve, hogy ezért az ÉVOSZ és a BKIK új, kompenzációs csomag elfogadását kéri az építőiparban. Koji László kifejtette, azt javasolják, hogy 2020. január 1-je után az áfa-visszaigénylés lehetőségét a kormány terjessze ki a lakásfelújításokra, illetve a kész, új lakások vásárlására. Azt szeretnék, hogy az áfa mértékének harminc százalékát, esetleg hárommillió forintot lehessen visszaigényelni – jelezte Koji László.

MAGYAR HÍRLAP