Kocsis Máté: Soros a túlóratörvény elleni tüntetéseken hadrendbe állította embereit / Judith Sargentinivel együtt tüntet az ellenzék kedden Brüsszelben

Fotó: lokal.hu

A Polgári Kisgazdák korábban már bejelentették, hogy számítanak a EU parlamenti választás előtti elhúzódó kampányra. A kampányeseményeket folyamatosan ismertetjük, és a szövetségesek felhívásait is rendszeresen közöljük. A Fidesz-Szövetség kampányrendjébe illeszkedve február végét követően kezdünk saját mozgósításba. (kpe)

 

A túlóratörvény elleni tüntetéseken olyan szervezetek is részt vesznek, amelyek tagjai fent vannak Soros György fizetési listáján – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kocsis Máté szerint a szombati tüntetés már a májusi európai parlamenti választási kampány része. A fideszes politikus rámutatott: az EP-választáson az emberek eldönthetik, hogy az Európai Parlamentben megerősödjenek vagy gyengüljenek a bevándorlásellenes erők. A tüntetésen azok a pártok vettek részt, amelyek támogatják a bevándorlást és Soros Györgyöt, látszik tehát, hogy „Soros György hadrendbe állította magyarországi embereit” –jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint az ellenzéki pártok ötlete, hogy közös listán indulnak az EP-választáson, azt jelenti: lesz egy bevándorlásellenes lista, amelyen a Fidesz-KDNP-re lehet majd szavazni, és egy „Soros-lista” azokkal, akik támogatják a bevándorlást és Soros Györgyöt. A kormánypárti politikus az ellenzéki pártok viselkedését a túlóratörvény elfogadásakor a parlamentben vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületében zavarkeltésnek, figyelemfelhívásnak, hergelésnek és hisztériakeltésnek minősítette, és szerinte mindez a kampány része.

Kedden Brüsszelben is tüntetést tartanak az Orbán-kormány ellen, a város EU-negyedének központi részén, az Európai Bizottság és az Európai Tanács székháza előtt – számol be a 444.hu. A lap kiemeli, hogy a tüntetésen magyar politikusok mellett felszólal Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő is. A megmozdulás fő szervezője a RED – Radikális Európai Demokraták nevű szervezet, amit Ujhelyi István szocialista EP-képviselő alapított. A tüntetésen Ujhelyi István is felszólal, valamint mások mellett beszédet tart Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője is.

„Valami olyan történik most, amire korábban nem volt példa, olyan egység formálódik, amelytől érezhetően retteg a hatalom” – írta tegnapi közleményében Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Hozzátette: az összefogás érdekében az MSZP és a Párbeszéd már létrehozta az Európa-párti erők nyitott szövetségét.

Sallai Róbert Benedek, az LMP volt országgyűlési képviselője a Facebookon reagált arra a felvételre, melyen Varju László „leteperése” látható az MTVA épületében. „A 444 úgy tálalta, mintha roppant atrocitások érték volna ezt a képviselőt, miközben számomra megmosolyogtató nyugalommal és udvariassággal kezelték a helyzetet. Megnézhette volna magát egy túrkevei motorostalálkozón, ha a rendezők kikísérik… Garantáltan nem így sétál el kamerázgatva a telefonjával” – írta Sallai. A korábbi képviselő reagált arra is, hogy a volt párttársait, Hadházy Ákost és Szél Bernadettet is kidobták a köztévé székházából. „Ez az átok gép feltolta ismét Hadházy Ákos és Széll Detti decemberi akcióját, amit szándékosan, tudatosan nem akartam megnézni, habár utána sokan írtak rám, hogy most már elhiszik, hogy Hadházy Ákos anno földre dobta magát. Mondtam én…” – fogalmazott. „Az LMP egy tagja ’jó érzékkel’ tegnap sértegette hosszan egy posztjában a közmédia szabadságáért küzdő képviselőket és az egész ellenzéket. Miközben szorgalmasan felmondja a kormánypropaganda minden üzenetét és bőszen védelmezi a teljesen törvénytelenül minket földre rángató és az épületből kirángató smasszerokat” – reagált Sallai bejegyzésére Hadházy Ákos független képviselő, szintén a Facebookon. „Tudom, hogy kapott az alapítványa 70 millió EU-támogatást két tanulmányra, de tudtommal azokat az erdei ökoturizmusról kell írnia, nem pedig a kormánypropaganda üzeneteinek felmondásáért” – tette hozzá.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője arra szólította fel a szombati tüntetés résztvevőit, hogy a hamarosan induló kormányzati plakátkampány hirdetési felületeit festékszórókkal és más egyéb módon firkálják össze, valamint obszcén kifejezésekkel és utalásokkal értékeljék a kormány tevékenységét – idézi fel a Magyar Idők. A politikus az „O1G” és az „Orbán egy lókupec” feliratokat ajánlotta a vélemények kifejezésére. A lap ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy korábban a Jobbik vezetői és prominens politikusai számos alkalommal elítélték a plakátrongálást.

Az Átlátszó eközben arról ír, hogy „a Varju László DK-képviselővel szembeni erőszakos intézkedés csak megerősíti azt, ami egyébként eddig is nyilvánvaló volt: a mentelmi jogot élvező országgyűlési képviselőkkel szemben jogellenesen léptek fel tavaly decemberben a közmédia biztonsági őrei”. A portál ezért közérdekű adatigénylést nyújt be, és minden érintett nevét kikérik, „az őröktől a feljelentések alapján döntést hozókig mindenkiét”. MTI, 444.HU, BLOG.ATLATSZO.HU, NEPSZAVA.HU, MAGYAR IDŐK