Klímamodellek készültek a főbb hazai gabonafélékre

A kép forrása: mkweb.uni-pannon.hu

A klímaváltozás következtében a mezőgazdasági termelés környezeti feltételeinek további kedvezőtlen változása várható. Ez jól megalapozott felkészülést tesz szükségessé az agrárágazat szereplői részéről.

A kép forrása: vmkvp.hu

Mindehhez szükséges számszerűen meghatározni a lehetséges beavatkozások következményeit, azok hozamokra, költségekre és jövedelmezőségre gyakorolt hatását. Jelen kutatás a hatékony alkalmazkodás szempontjából kiemelkedően fontos, országosan reprezentatív szimulációs hatásvizsgálatokat dokumentál őszi búza és kukorica esetén. A hatásvizsgálatokat Magyarországon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) irányítja a gödöllői központjából. (Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – NAIK/Agrárgazdasági Kutatóintézet – AKI)

A kép forrása: elte.hu

A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy a precíziós szántóföldi növénytermesztés és a precíziós vízgazdálkodás, valamint a táblán belüli lokalizáción alapuló differenciált növényvédelem és az ezt segítő digitalizáció jelentősége fel fog értékelődni. (KPE)