Kizöldült az európai agrárpiac

A kép forrása: agroinform.hu

A párizsi árutőzsdén mind a négy kiemelten fontos agrártermék ára emelkedett, azaz a tőzsdei kijelzőkön mindegyiküknél zöld színnel szerepeltek a számok. A tengerentúlon sem volt rossz a helyzet, de a kukorica kurzusa csökkent, miközben a búza és a szójabab drágult.

Chicagóban a búza 1, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult, miközben a kukorica kurzusa 1 százalékkal csökkent. A kukorica tonnánkénti 129,07 dollárnak megfelelő ára egy hetes mélypontot jelent. Szakértők azzal indokolták, hogy rendkívül nagy lesz várhatóan a kukorica idei vetésterülete az Egyesült Államokban. Illetve a nyersolaj gyengülése is lefelé húzta az árat a csökkenő etanol-igény miatt. A szójabab járt kéthetes mélyponton is, de utána hírek érkeztek arról, hogy Brazíliában az aszály számottevően ronthatja a betakarítási munkálatok eredményességét. A búzának is jót tettek az Egyesült Államok középnyugati régiójáról és a Fekete-tenger környékéről szóló időjárási hírek.

Rontja a kilátásokat, hogy 2020 hátrelévő részében várhatóan kevesebb takarmányra lesz szükség a szarvasmarha és a sertés tekintetében is az Egyesült Államokban a gazdasági visszaesés miatt.

„A szójabab piacán rendkívül negatív hatásokkal járhat, hogy a következő hónapokban várhatóan kevesebb húst fogyasztanak majd az amerikaiak. Nagyon sok kérdés merülhet fel még azzal kapcsolatban is, hogy mennyi kukoricát érdemes raktározni a következő három negyedévben” – hívta fel a figyelmet a Thomson Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Terry Reilly, a Futures International elemzője.

Kanadában a repce 0,1 százalékkal 470,5 kanadai dollár/tonnáig emelkedett, de napközben a 473,9 kanadai dolláros szinten is kötöttek üzletet.

Európában, a párizsi árutőzsdén hétfőn minden zöldbe fordult, azaz mind a négy fő agrártermék ára emelkedett mindhárom következő határidőre. A legközelebbi határidőre 54,25 euróval emelkedett a malmi búza kurzusa és 195,25 euróba került egy tonna. A repce is drágább lett, szintén 4,25 euróval drágult, itt 368 eurós tonnánkénti kurzus alakult ki. A takarmánybúza ára 1,85 euróval, a tonnánkénti 157,35 eurós értékre emelkedett. A kukorica ára 1 euróval a tonnánkénti 166,5 eurós szinten hagyta el a parkettet. A következő két határidőre, amely jellemzően júliustól-decemberig tartanak, is emelkedtek az árak. Igaz ez a plusz rendre elmaradt a legközelebbi határidőre vonatkozótól. Ez alól a takarmánybúza jelentet kivételt, mert itt, ha csak 5 eurócenttel is, de jobban drágult a júliusi és a novemberi szállítás, mint a májusi. Utóbbira 1,85, míg a másik kettőre vonatkozóan 1,9-1,9 euró volt a drágulás mértéke.

Forrás: agroforum.hu, Gadóc György