Kizárta egyelőre a terrortámadás lehetőségét a lyoni késelés kapcsán a helyi főügyész / Szijjártó Péter: A migrációt Európa határain kívül kell tartani

Fotó MTI, EPA, Olivier Chassignol

Az afgán menekült valamilyen módon Franciaországba került. Ha valóban szellemileg zavart, vagy elmebeteg lenne, nagy kérdés, hogy milyen szűrőket alkalmaznak ahhoz, hogy valaki az Európai Unióban tartósan tartózkodjon. (kpe)

Kizárta egyelőre a terrortámadás lehetőségét a szombati, egy halottat és nyolc sebesültet követelő lyoni késelés kapcsán tegnap Nicolas Jacquet helyi főügyész, miután a nyomozók számára továbbra sem ismertek „a pszichotikus állapotban” lévő elkövető indítékai. „A lyoni ügyészség indít holnap bűnügyi eljárást, jóllehet szoros együttműködésben dolgozunk a nemzeti terrorelhárítási ügyészséggel” – fogalmazott vasárnapi sajtótájékoztatóján a város vádhatóságának vezetője. Az ügyész kijelentette: a harminc év körüli, afgán állampolgárságú támadó – akit a helyszínen előállítottak – „összefüggéstelenül és zavarosan” beszél, azt állítva, hogy „Istent sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot”. Arról is beszélt a támadó a kihallgatásán, hogy bosszúból cselekedett, és egy férfit említett, akit felismerni vélt, és akivel korábban Angliában került összetűzésbe. Az ideiglenes franciaországi tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérő jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt.

„A bevándorlási politikánk naivitása és lazasága súlyosan fenyegeti a franciák biztonságát” – írta a Twitteren Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke. „Elég volt az állítólagos őrültekkel szembeni jóindulatból, akik mégiscsak nagyon hasonlítanak a terroristákra. Franciaország hagyja csak az afgán igazságszolgáltatásra, hogy maga rendezze az állampolgára ügyét!” – tudatta Julien Aubert, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje.

Az európai emberek biztonsága a legfontosabb, ezért a migrációt Európa határain kívül kell tartani – hangsúlyozta Szijjártó Péter a késes támadás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi közleményében úgy fogalmazott: „együtt érzünk francia barátainkkal a gyász és a fájdalom óráiban, bízunk benne, hogy ennek az aljas támadásnak nem lesz több áldozata”. A tárcavezető egyúttal minden sérültnek teljes felépülést kívánt. MTI