Kivonulnak az EU-ból Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai

Fotó infostart.hu

Elhagyják az EU-t a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) – írta a Szabad Európa. Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amivel az OSF is foglalkozik, ezért a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

A portál szerint múlt pénteken levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai támogatásából. Az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítették a magyar partnerszervezeteket: a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait. A levél eljutott a Szabad Európához, és több magyar civil szervezet is megerősítette, hogy megkapták azt.

E szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének „nagy része” megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak majd koncentrálni.

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, melyeken az OSF is aktív. Azt írják, a jövőben Európára csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani.

Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben. A levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről, vagy hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz az, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira.

Az OSF 2018-ban költözött el Budapestről, és tette át székhelyét Berlinbe – írta a portál.

Forrás: 24.hu

https://24.hu/belfold/2023/08/14/soros-gyorgy-eu-nyilt-tarsadalom-alapitvany-kivonulnak/