Kitálal az ügyészségnek az Európai Parlament korrupciós botrányának fővádlottja

Forrás Amine Landoulsi, Anadolu Agency, Getty Images

Az Európai Parlament korrupciós botrányában érintett bűnszövetkezet állítólagos vezetője beleegyezett abba, hogy felfedje, mely országok voltak érintettek, és hogyan működött a hálózat.

Pier Antonio Panzeri ügyvédje elmondta, hogy ügyfele beleegyezett abba, hogy „mindent elmond”, miután megegyezett az ügyészekkel. A volt európai parlamenti képviselő egyike annak a négy gyanúsítottnak, akiket Belgiumban tartanak fogva − írta meg a BBC.

A vádlottakat azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadtak el Katartól és Marokkótól az Európai Parlament döntéseinek befolyásolásáért cserébe.

Katar határozottan tagadta, hogy ajándékokkal és pénzzel próbált volna befolyást szerezni, míg Marokkó szintén határozottan visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint befolyásra törekedett volna olyan kérdésekben, mint a halászati jogok és vitatott státuszú Nyugat-Szahara elismerése.

A négy gyanúsított ellen a múlt hónapban emeltek vádat, miután a rendőrség egy lakásban, egy házban és egy szállodában tartott razziák során mintegy 1,5 millió euró (515 millió forint) készpénzt foglalt le. Az ügyészek szerint Panzeri a Belgiumban eddig még csak egy alkalommal alkalmazott tanúvédelmi törvény alapján egyezett bele a vádalkuba.

Ügyvédje, Marc Uyttendaele azt mondta, hogy elismerte „a büntetőjogi felelősséget”, és hozzátette, hogy fontos tudni, hogy védencem egy olyan ember, akinek teljesen tönkrement az élete, és akinek már nincs sok vesztenivalója.

Ügyfele azonban reméli, hogy „biztosítani tudja a helyzetét” azzal, hogy beleegyezik abba, hogy „mindent elmond az ügyről, amit tud” − tette hozzá Uyttendaele.

A többi gyanúsított között van Eva Kaili görög európai parlamenti képviselő, akit megfosztottak a parlament alelnöki tisztségétől, élettársa, Francesco Giorgi és Niccolò Figà-Talamanca lobbista.

Részletesen feltárja a hálózat működését

Miután a 67 éves Panzeri távozott az Európai Parlamentből, a Fight Impunity nevű lobbicsoport vezetője lett. Figà-Talamanca ugyanabban a brüsszeli épületben dolgozott egy másik civil szervezetnek.

A belga szövetségi ügyészség közleménye szerint a volt európai parlamenti képviselő beleegyezett a vádalkuba egy olyan törvény alapján, amely a bűnbánó maffiatagok vagy „pentitók” védett tanúvá minősítő olasz rendelkezés mintájára született.

Egy szóvivő szerint egy „sokkal súlyosabb büntetés” helyett egy év börtön, valamint pénzbüntetés és 1 millió euró vagyonelkobzás várhat rá.

Ezért cserébe részletesen fel kell tárnia a hálózat működését, és kimerítően beszélnie kell az érintett országokkal kötött pénzügyi megállapodásokról, valamint „az ismert és ismeretlen személyek részvételéről az ügyben, beleértve azoknak a személyeknek a személyazonosságát, akiknek a megvesztegetését elismeri”.

A vádalkut egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy egy olasz bíróság beleegyezett a volt képviselő lányának, a 38 éves Silvia Panzerinek a kiadatásába. Ugyanez a bíróság az északi Brescia városában a múlt hónapban úgy döntött, hogy Panzeri felesége, Maria Colleoni is kiadható, de ügyükben a legfelsőbb olasz fellebbviteli bíróság fog végleges döntést hozni. A két nő jelenleg házi őrizetben van, és tagadja a korrupció és pénzmosás vádját.

Eva Kaili görög európai parlamenti képviselőt, aki szintén tagadja, hogy érintett lenne az ügyben, a többiekkel együtt azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el Katartól az uniós szakpolitikai kérdések befolyásolásáért cserébe. Élettársa, Francesco Giorgi a hírek szerint a múlt hónapban beismerte az ügyben játszott szerepét.

A nyomozásban részt vevő „ismeretlen” személyekre való hivatkozás azonban azt sugallja, hogy újabb leleplezésekre kell számítani. Az ügyészek már két másik balközép európai parlamenti képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését is kérték. Mindkét képviselő ügyvédjei tagadták, hogy bármilyen szerepet játszottak volna a botrányban, de a kérelmet a parlament jogi bizottsága vizsgálja.

Forrás: index.hu

https://index.hu/kulfold/2023/01/18/europai-unio-pier-antonio-panzeri-vadalku-belgium-korrupcio-katar-gate-marokko/