Kiszivárgott az oltási terv, két ütemben oltanák az országot / Elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása csütörtökön

Fotó MTI, Máthé Zoltán

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra hozta az Országos Kórházi Főigazgatóság oltás tervezett menetéről szóló levelét, mely szerint 102 kórházat, 131 szakrendelőt, illetve további 5004 háziorvosi rendelőt vonnak be több lépcsőben attól függően, hogy milyen mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, és milyen társadalmi preferenciacsoport beoltása van soron. Az oltás két szakaszból, az ütemezettből, valamint a tömeges oltási szakaszból állhat: utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha legalább egymillió ember számára elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Az ütemezett oltási szakaszban az egészségügyi szolgáltatók „átlagos áteresztőképessége” mellett zajlik az oltás, kórházanként hat oltópont kialakításával összesen 73 440 oltást képesek beadni naponta. Ez növelhető szakrendelőnként két oltópont felállításával, a háziorvosi rendelők kapacitását is kihasználva pedig napi 204 960 ember oltható be. A tömeges oltási szakaszban már kórházanként 15 oltópontot alakítanának ki, és a megnövelt munkaidővel, szakrendelőnként öt oltópont kialakításával egyetlen nap alatt 512 400 ember, egy oltási hétvégén pedig akár 1 024 800 ember beoltása lehetséges.

Az ATV Híradónak az Emmi megerősítette, hogy valóban ez az oltási terv, ami hetek óta kész van, és jelenleg is ez alapján zajlik az oltás.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján tartott előadásában megismételte: a vakcina ügyét a kormány nem tekinti politikai kérdésnek, „nekünk mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret”.

Csütörtökön elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása – közölte a Nemzeti Népegészségügyi

Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a testület napi tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes elmondta: az oltópontokon Pfizer-vakcinával történik az immunizálás, a háziorvosok a területi népegészségügyi hatóságokon keresztül kijuttatott Moderna-vakcinával oltanak.

Voltak háziorvosok, akik nemet mondtak az idősek beoltására, de a túlnyomó többségük viszont nagyon szeretné oltani betegeit – mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi csoportjának vezetője a 24.hu-nak. A Népszava információi szerint Pest megye 500 felnőttkörzete közül alig 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltás csütörtökön.

Hamarosan több mint 120 ezer rendvédelmi dolgozó kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát, ám sem az oltás várható helyéről és időpontjáról, sem az oltóanyag típusáról nem értesítették őket – értesült a Népszava.

Ismét különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). A feljelentés Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyik Facebook-bejegyzése miatt született, melyben az orosz vakcinával kapcsolatban közölt szakemberek szerint valótlanságot.

24.HU, MTI, ATV HÍRADÓ, 24.HU, HIRTV.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, NÉPSZAVA, MAGYAR NEMZET