Kisvasút az Alföld szívében

A felújításra váró Bugaci Kisvasút. - A kép forrása: kecskemet.hu

Kecskeméttől Bugacig: az 1928. szeptember 17-én indult kisvasút útvonalán 2009. december 13-a óta szünetel a közlekedés. A kecskeméti állomás 24 órás fegyveres biztonsági szolgálat őrzése alatt áll. – Mi az ekkora érték ott? – Lehet, hogy a fegyveres őrzés költségét inkább a kisvasúti közlekedés helyreállítására kellene fordítani?

Mind a megyeszékhely, mind az 53 kilométer hosszú vonal többi állomása is nagyon rossz állapotban van. Az emléktúra résztvevői közül mind arra vágynak, hogy újra a Kispöfögő vontatta szerelvényen szelhessék az Alföldet, de ennek az álomnak megvalósulási fokozatai vannak. Nagy József szerint reális cél az, hogy az állomások épületeit a közös szándéknyilatkozatot aláíró önkormányzatok kezelésébe adja a MÁV Zrt. Ebben az esetben azok, felújíthatók lennének és múzeumokként megnyithatnák azokat a közönség előtt. A következő fokozat lehetne a vonal turisztikai célú újranyitása, aminek szintén van esélye, hiszen ahogy Sipos László tanácsnok mondta, az erre vonatkozó pályázatot már benyújtották. Nagy József szerint azonban a teljes szárny utazási célú megnyitása álom marad, mert a már korábban is veszteséges vonalon nem biztos, hogy elegen utaznának és a világ is felgyorsult: az embereknek már lassú lenne a Kispöfögő 30–40 kilométeres sebessége. De a turisták részéről még lehet igény arra, hogy gyönyörködjenek a Petőfi által is megénekelt Alföld lassan elúszó látványában. (Forrás: baon.hu)

Kalmár Pál, a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének az elnöke, Solt város polgármestere: a Polgári Kisgazdák Bács-Kiskun megyében arra törekednek, hogy az általuk megtermelt zöldség, gyümölcs, vágóbaromfi, szőlő és bor, borpárlatok minél nagyobb hányada a helyi vendéglátásban kerüljön értékesítésre. A legjobb „agrárexport” ugyanis a fehér abrosszal leterített asztalnál valósítható meg, amikor a vendég nem egy távoli országban vásárolja meg a termékeinket, hanem turistaként ideutazik hozzánk, és nálunk költi el a pénzét. Ebből kiindulva igenis nagy szükség lenne a Bugacra vezető kisvonat közlekedésének a helyreállítására, valamint egy sor helyi panziót működtető kisvállalkozás elindítására. Maga a homokpuszta olyan különleges növény és állatvilággal rendelkezik, amelynek a látványa, önmagában is nagy élményt nyújt az idelátogatóknak. Mi Polgári Kisgazdák minden tekintetben támogatjuk Bács-Kiskun megyében az idegenforgalom fejlesztését eredményező beruházásokat. (KPE)