Kiskunlacháza új büszkesége a Turul szobor

Hiszem, hogy településünket nem csak az infrastrukturális fejlesztések gazdagítják, hanem az identitás megőrzése, erősítése is. Ebben a júniusi Turul szobor felavatásán megjelentek nagy száma is megerősít. Kiskunlacházának mintegy 70 év után van újra Turul szobra, ami Matl Péter szobrászművész alkotása, és közadakozásból, illetve kormányzati támogatásból valósulhatott meg.

Dr. Répás József
polgármester

Június 4., a Nemzeti Összetartozás Emléknapja kétszeresen is jeles nap volt Kiskunlacháza életében, mert a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknapon került felavatásra Matl Péter szobrászművész alkotása, a nemzetünk újjászületését szimbolizáló Turul szobor.

A turul a magyar eredetmondák leg end ás madara, amelyet Kézai Simon szerint Attilától Géza fejedelem idejéig a magyarság hadi jelvényeként tartottak számon.

A Matl Péter szobrászművész által készített alkotást dr. Répás József polgármester dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, miniszteri biztossal (akinek avató beszédét lentebb olvashatják) és Bacskai József gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárral leplezte le. A Turul-szobrot megáldotta és megszentelte Takaró András esperes és Nemeskürti Ferenc plébános.

Forrás: A Mi újságunk júliusi száma és dr. Répás József Facebook oldala

A kisgazda jövő reménysége dr. Répás József Kiskunlacháza polgármestere, a Polgári Kisgazdák Pest megyei Elnöke, aki előtt a választók akaratából még fényes jövő állhat. (kpe)