Kisgazda társainknak érdemes gondolkodni, hogy mekkora összegre számíthatnak a 11 milliárdból

Fotó pixabay

Ha tavasszal növénybiztosítást köt, akkor állami támogatást is kaphat mellé. Ezt bizonyára eddig is tudta, de olvassa el a cikkben, mennyit emelkedett a támogatás!

Most, 2021 tavaszán további nagyon pozitív változások történtek az állami támogatási rendszerben: eddig az állam 7 milliárd forinttal támogatta a növénybiztosítást kötő gazdákat, idén, 2021-ben már 11 milliárd forintra emelte a támogatás összegét.

2021-ben 11 milliárd forintra nőtt a díjtámogatás összege (Fotó: Pixabay)

Ez azt jelenti, hogy idén az eddiginél jobban is megéri növénybiztosítást kötnie!

Eddig a rendszer úgy működött, hogy az összes biztosítható kockázatot tartalmazó, úgynevezett „A” csomagra a biztosítás éves díjának 65%-át, tehát majdnem kétharmadát kapta vissza állami támogatásként a gazda. Ez 2021-től várhatóan emelkedik a megnövekedett keretösszeg miatt: piaci várakozások szerint valószínűleg 70% lesz, ez az elvi maximum.

Várhatóan a „B” kategóriás növényekre (pl. gyümölcsök és zöldségfélék) is jutni fog annyi pénz, hogy elég lesz a 70%-os támogatáshoz.

Ha a gazda nem „A” csomagot kötött, hanem csak bizonyos (leggyakrabban jég, tűz, vihar) kockázatokra biztosított, akkor az éves díj 40%-át kapta meg állami támogatásként. Most a piaci várakozások szerint valószínűleg ez az arány is elmozdul fölfelé.

Ezek az alapok.

De miért érdemes hozzánk fordulni?

Amiért érdemes hozzánk fordulni legalább egy díjkalkuláció erejéig, azok a részletszabályok, amelyek annyira nem ismertek a gazdák számára. Például, ha valaki egy olyan növényt biztosít (pl. repce), amire jellemzően köt jég + vihar + (esetleg tűz) kockázatot, annak megéri “A” csomagot kötni, mert a támogatási intenzitás az A-nál szinte biztosan 70% lesz, de a repce „C” kategóriás növény, és ott önmagában nem garantált a 70% támogatás, „A” csomaggal viszont valószínű.

Ezeket a szabályokat mi ismerjük és alkalmazzuk a munkánk a során, sőt a szoftverünkkel mindenki kiszámíthatja magának.

Emellett figyeljük a biztosítók akcióit is. Ezért érdemes velünk kalkulálni!

Például, most az egyik biztosítónál – korlátozott ideig – nincs önrész a jégkárra vagy nem minden esetben vonják vissza a növénybiztosítás kármentességi kedvezményét, ha a gazda kárt jelent be.

A díjkalkuláció egyszerű.

Próbálja ki most, a weboldalunkon 5 perc alatt megversenyeztetjük Önnek a biztosítókat és megmutatjuk, hogy melyik biztosítónál milyen díjjal tudja biztosítani a növényeit.

Ezen kívül – ha megadja a telefonszámát és fel is tudjuk hívni – a beszélgetés során fel tudjuk mérni az igényeit, akkor még kedvezőbb ajánlatot tudunk tenni. Megtaláljuk az Ön számára a legjobb növénybiztosítást, mindezt kedvező áron és a lehető legtöbb állami támogatással.

Forrás: magro.hu