Királydomb: az új nemzeti emlékhely

index.hu

A kihirdetési záradékkal együtt csupán három sor a Kormány által beterjesztett új törvényjavaslat! Bizony nem sok ilyen rövid törvénytervezetre emlékszem az elmúlt időkben!

A Királydomb Budapesten, a Rákosmezőn található, a X. kerületben. A Nagyicce utca, a Dorogi utca és a Pilisi utca által határolt dombocskára kell gondolnunk, mely szép lakóházakkal övezett terület. Mára már a feledés, de főként a beépítés fenyegeti a területet, ezért látták szükségesnek annak nemzeti emlékhellyé nyilvánítását.

Történelmünk során hosszú időn keresztül és számos alkalommal volt színhelye ez a terület fontos nemzeti alkalmaknak. Már az Árpád-korban is tartottak itt országos gyűléseket, elsősorban királyválasztás illetve hadra kelés céljából. 1277-ben itt választották királlyá IV. /Kun/ Lászlót. 1505-ben ezen a helyen fogadták el a ” rákosi végzést”, mely kimondta, hogy nem fogadnak el idegen házból való uralkodót.

A hely a magyar nemzeti szuverenitás és népképviselet szimbólumává vált.

A Polgári Kisgazdák fontosnak és helyesnek tartják a helyszín megőrzését és a magyarság emlékezetésében való felelevenítését az ott történteknek. Ha időnk engedi, sétáljunk el arra egy néma főhajtásra.

 

Dr. Bakos Zoltán