Kínának tartozik a fél világ

Fotó MTI, EPA, Világgazdasági Fórum, Pascal Bitz

Aggasztónak tartja David Malpass, hogy a rendezetlen nemteljesítési eljárások válságos helyzetbe sodorhatják a szegényebb országokat, így jövő héten a legnagyobb hitelező Kínával egyeztet majd esetleges adósságkönnyítésekről. A megbeszéléseken az IMF-vezér Kristalina Georgieva is részt vesz majd, aki hangsúlyozta, rendszerszintű adósságválságtól egyelőre nem kell tartani.

A világ legszegényebb országai immár évi 62 milliárd dollárt törlesztenek évente a bilaterális hitelezőknek, ez pedig 35 százalékos növekedés az előző évi értékhez képest – idézi a Reuters David Malpasst, a Világbank elnökét.

Malpass a New York-i NEXT konferencián elmondta, az adósságterhek kétharmadát Kínának törlesztik, és hozzátette, attól tart, rendezetlen nemteljesítési eljárások sodorhatják válságos helyzetbe a szegényebb országokat a közeljövőben.

Forrás: napi.hu

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/david-malpass-vilagbank-fejlodo-orszagok-adossagkonnyites-kina.764123.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link