Kínai külügyminiszter: Washingtonnak tiszteletben kell tartania Peking fő aggodalmait

Fotó origo.hu

Csin Kang kínai külügyminiszter szerdán amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetést, amelynek során arra kérte Antony Blinkent, hogy a washingtoni kormányzat ne avatkozzon bele Kína belügyeibe és tartsa tiszteletben Peking fő aggodalmait – közölte a kínai külügyminisztérium.

Az amerikai külügyminisztérium rövid tájékoztatása szerint Blinken arra kérte kínai kollégáját, hogy továbbra is tartsák fenn a kommunikációt, az esetleges nézeteltérések, félreértések és konfliktusok elkerülése érdekében.

A külügyi tárcavezetők megbeszélésére a kínai tájékoztatás szerint az amerikai diplomácia vezetőjének tervezett, jövő héten esedékes pekingi útja előtt került sor, amelynek célja az idén február óta mélypontra került amerikai-kínai kapcsolatok, illetve a két ország között jelenleg feszültséget okozó kérdések, egyebek között a kémkedéssel, valamint a chipgyártáshoz szükséges félvezetőkkel kapcsolatos viták rendezése.

A közlemény szerint a szerdai telefonbeszélgetés során Csin Kang reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormányzat kompromisszumra jut a kínai vezetéssel a felmerülő kérdésekben azáltal, hogy igyekszik hatékonyan rendezni nézeteltéréseiket, illetve elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a két nagyhatalom között.

A kínai külügyminiszter felhívta amerikai kollégája figyelmét arra is, hogy az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Peking fő aggályait, egyebek között az olyan ügyekben, mint a tajvani kérdés. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok a közeljövőben stabilizálódnak, illetve visszatérnek a tartós és töretlen fejlődés útjára.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem adott ki tájékoztatást Blinken pekingi útjával kapcsolatban, egy amerikai tisztviselő közlése szerint azonban a tárcavezető június 18-án érkezik a kínai fővárosba, ahol öt éve nem járt amerikai külügyminiszter. Blinken eredetileg az éve elején látogatott volna Pekingbe, ám az Egyesült Államok területe felett lelőtt feltételezett kínai kémléggömb miatt lemondta februárra tervezett pekingi útját.

Forrás: hirado.hu, MTI