Kína szélesre tárná piacát a magyar mezőgazdasági termékek előtt

Korszerű gabonatisztító üzem. (A kép illusztráció). A kép forrása: tegavill.hu
A kép forrása: tegavill.hu

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetés után: Magyarország számára rendkívül fontos a Kínával való gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztése és bővítése.

A magas szintű tárgyalások olyan új piacokat nyithatnak meg, amelyek mindkét országnak előnyére válhatnak – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetésen. A kínai-magyar agrárkapcsolatok az elmúlt években jelentősen fejlődtek. Mára a Kínai Népköztársaság Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerre, a magyar-kínai külkereskedelemben a mezőgazdaságé és az élelmiszeriparé a meghatározó szerep. A közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínában. A remények szerint a jövőben – az étkezési célú búza mellett – tovább bővül ez a termékpaletta a magasabb technológiai színvonalon feldolgozott áruexporttal. A magyar gabona az Európai Unióban az egyik legjobb minőségű és GMO-mentes, amelyre egyre nagyobb a kereslet. A kapcsolatok további erősödését jelentené, ha Magyarország tölthetné be a Kína és az Európai Unió államai között a kereskedelmi logisztikai központ szerepét. Egyre nagyobb az érdeklődés a GMO-mentes élelmiszerek iránt, és Magyarország töretlenül GMO-mentes politikát folytat. A kínai tárgyalódelegáció vezetője megerősítette: Kína kész erősíteni és bővíteni a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Az elismerten kiváló minőségű magyar gabonaféléknek kereslete van az ázsiai országban. A kínai delegációvezető érdeklődött a GMO szennyezettségtől való mentesség gyakorlatáról és egyetértett abban, hogy erősíteni kell a kereskedelmi kapcsolatokat annak érdekében, hogy minél több termék, és az eddigieken túl több húskészítmény is eljusson Kínába. A Kínai Állami Gabona Hivatal a Kínai Államtanács egyik szerve, amely az ország egész területén felelős a gabonaellátásért a termeléstől az élelmezésbiztonságon át egészen az adminisztrációig. (Forrás: AM Sajtóiroda).

A KPE örömmel üdvözli a már korábban megkezdett, és immár 8 esztendeje folyó agrár-külkereskedelmi térhódítás töretlen folytatását. A magyar mező- és élelmiszergazdaság szemmel láthatóan újra elfoglalja az egykori előkelő helyét a világgazdaságban, és ez a dolgok normális menete a XXI. század dereka felé haladva, különös tekintettel a vetőmagok, a tenyészállatok és a magas szinten feldolgozott prémium-termékek exportjára. (KPE).