Kilenc napig is aktív maradhat a koronavírus a mobiltelefonokon

Fotó nlc.hu

A koronavírus akár kilenc napig is életben maradhat a mobiltelefonokon, kivéve, ha azokat is megfelelő gyakorisággal fertőtlenítik.

A Covid-19 vírus bármilyen felületen képes életben maradni

Mivel a koronavírus-járvány idején a szokásosnál is többször használjuk a mobiltelefonjainkat kapcsolattartás vagy tájékozódás céljából, a tisztítás, illetve fertőtlenítés nélküli telefonok,

amelyeket naponta akár több százszor is megérinthetünk, komoly higiéniai kockázatot jelentenek.

A koronavírus külső környezetben való túlélését vizsgáló kutatások kimutatták, hogy a Covid-19 a körülményektől függően akár több mint egy héten át is képes lehet fém, üveg és műanyagfelületeken életben maradni.

Nigel McMillan professzor, aki a Griffith Egyetem fertőzőbetegségek és immunológus szakembere azt tanácsolja,

hogy mindenki fokozott óvatossággal járjon el, ha a telefonját nyilvános helyen használja.

„A COVID-19 bármilyen felületen képes életben maradni, és az minél nedvesebb, annál hosszabb ideig él „- mondta McMillan professzor a MailOnline-nak nyilatkozva.

A legjobb telefon fertőtlenítő eszköz az alkoholos törlőkendő

„A legbiztosabb dolog a fertőzés kockázatának csökkentésére, ha úgy tekintünk a telefonunkra, mint a kezünk meghosszabbítására” –hívja fel a figyelmet a professzor az utcai vagy nyilvános helyen való mobilhasználat egyik szabályára.

„Ne tegye le senki a telefonját véletlenszerű helyekre, ha ezt el tudja kerülni, és tisztítsa meg minden alkalommal, amikor valaki más is megérinti, mivel a vírus sokkal hosszabb ideig élhet rajta, mint gondolnánk” – figyelmeztet a szakértő.

Forrás: origo.hu