Kijevnek nem célja, hogy megtanítsa a kárpátaljai magyarságot ukránul.

Bocskor Andrea ep. képviselő (Fidesz). - A kép forrása. karpatalja.ma

Kijevnek nem célja, hogy megtanítsa a kárpátaljai magyarságot ukránul. – Az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében

„A magyar kormány már bebizonyította, hogy a nemzetpolitikájában tényleg fontosak a kárpátaljai magyarok, és nem az áll a háttérben, hogy mi Oroszország érdeke, hanem, hogy mi a kárpátaljai magyarok érdeke” – Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai EP-képviselője.

Hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságnak nincs problémája az ukrán nyelvvel, a magyar közösség megtanulná azt, de nem asszimiláció útján. Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében az Andrij Parubij ukrán házelnökkel való találkozóján – írta hétfői közleményében Bocskor Andrea. A politikus arról számolt be, hogy Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével még október 10-én találkoztak Tajanival, s tájékoztatták a kárpátaljai magyarság egyre nehezebb helyzetéről, a nemzetiségek elleni intézkedésekről, később pedig levélben az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvényről. Tajani hétfőn küldte meg válaszlevelét, melyben kifejtette: november 27-én Parubijjal egyeztetett, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy számos EP-képviselő komoly aggodalommal követi a fejleményeket, valamint kiemelte, hogy az Európai Unióba törekvő országoknak biztosítaniuk kell a kisebbségek alapvető jogait, továbbá hangsúlyozta, hogy Kijevnek teljes mértékben végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait az oktatási törvény kapcsán. (Forrás: MTI 2018. 12. 10.)