Kijev és Moszkva után Peking majd Washington: folytatja békemisszióját Orbán Viktor

Fotó pinterest.hu

Kínában folytatta a békéről szóló tárgyalásait Orbán Viktor, a miniszterelnök Hszi Csin-ping elnökkel találkozott. Azt mondta: a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek, ezért nekünk fontos, hogy Kína békét szorgalmaz a világban. Orbán Viktor múlt heti, kijevi és moszkvai tárgyalásai után utazott Kínába, ahonnan most az Egyesült Államokba repül. Ott részt vesz a holnap kezdődő, háromnapos NATO-csúcstalálkozón, ahol szintén a háború a fő téma.

Orbán Viktor Kínába utazott, hogy békemissziójának újabb állomásán, Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyaljon.

„A magyarok egy békeszerető nép” – hangsúlyozta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videó szerint. A miniszterelnök azt mondta: a magyarok békére, egyensúlyra és harmóniára törekvő nép, ezért mindig a béke odalán állnak, és sohasem a háború oldalán.

„Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza, hogy a világban ne háborúk, hanem béke legyen. A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését”

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor sikeresnek értékelte a találkozót.

Összekötni a Kijev–Moszkva-tengelyt

Orbán Viktor békemissziójának első állomása Kijev volt, ahol Volodimir Zelenszkijjel arról tárgyalt miként lehet előre mozdítani a fegyverszünet és a béketárgyalások ügyét. Az ukrán elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: megvitatták, hogy Magyarország, hogyan tud részt venni a második béke-csúcstalálkozó megszervezésében, egyúttal megköszönte a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget, de beszélt a két ország közötti vitás ügyek rendezési lehetőségéről is.

„A béke nem magától lesz, meg kell teremteni, azért dolgozni kell (…) Ennek a módozatait tárgyaltam meg az elnök úrral” – nyilatkozta a magyar kormányfő.

Kijevi látogatása után három nappal Orbán Viktort már Moszkvában fogadta az orosz elnök.

A miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal is az ukrajnai háború lezárásáról, a békekötés lehetőségeiről tárgyalt.

„Alapos és őszinte megbeszélést folytattunk az aktuális nemzetközi kérdésekről, többek között az ukrajnai konfliktusról, valamint a rendezésének a lehetőségeiről” – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta: Oroszország mindig nyitott a politikai, diplomáciai tárgyalásokra, ugyanakkor azt hallják, hogy a másik fél részéről nincs akarat a konfliktus megoldására.

„Lehetőségem volt beszélni az ukrán és az orosz elnökkel is. És higgyék el, a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk”

– indokolta Orbán Viktor a német Bildnek adott interjúban, miért vágott bele a békemisszióba.

„Éppen ezért most van itt az ideje áttérni a háborús politikáról a békepolitikára” – emelte ki a miniszterelnök a lapnak.

„Erkölcs és érdek” – felelte a cikk írójának a kormányfő, amikor arról kérdezte, hogy mi hajtja őt. Orbán Viktor azt mondta: „A fő érv az emberi élet elvesztése. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De e mellett ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk. Hozzátette: semleges közvetítőként mutatja be magát. Nem vitatkozom arról, hogy kinek van igaza és kinek nincs igaza. Mert a célom a béke és a tűzszünet” – nyomatékosította az interjúban.

A kormányfő közölte azt is, hogy öt kulcsszereplővel kíván beszélni: Ukrajnával, Oroszországgal, Kínával, az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal.

Ezt alátámasztandó a kormányfő a közösségi oldalán egy videót is megosztott arról, hogy Peking után a következő állomás Washington lesz. A miniszterelnök ugyanis részt vesz a kedden kezdődő NATO-csúcstalálkozón az Egyesült Államok fővárosában.

Forrás: hirado.hu