Kiemelt feladatunk a magyar gazdálkodók érdekképviselete

Szilágysági pillanatkép a Báthoryak ősi földjén. - A kép forrása: szilagysag.eloerdely.ro

Az Agrárminisztériumnak fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése – mondta Nagy István a Parciumban tartott Szilágy megyei gazdafórumon.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Kelemen Hunor találkozója Szilágy megyében. – A kép forrása: kormany.hu

Az agrárminiszter közölte: a kormány segítette a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén, mind a tömb-magyar térségekben, mind a szórványban. Hozzátette, ma már az agrártárca egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg félmillió magyar gazdálkodót ér el. Nagy István beszédében kifejtette: hasonló problémákkal kell megküzdeniük a határ mindkét oldalán dolgozó gazdáknak és közösek az érdekeink is. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak megfelelően a két állam közti mezőgazdasági együttműködés is szélesedik majd. Elmondta, hogy a nyersanyag-termelés mellett kiemelkedő szerepe kell, hogy legyen majd a szövetkeztek ár-érdekérvényesítő képességének is. A tárcavezető hozzátette, hogy a XXI. század mezőgazdaságában a hangsúly a versenyképesség növelésén és a pályázati források hatékonyabb kihasználásában rejlik. A külhoni és magyar gazdák kapcsolatainak élénkülésére kiváló példa a már Szilágy megyében is működő Kárpát – medencei Falugazdász Program. Az agrárminiszter a hazai mezőgazdaság eredményeiről szólva kiemelte: az agrárium jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság 5,2 százalékos növekedéséhez, mely az európai uniós eredmény két és félszerese. A gazdák szorgalmas munkájának is köszönhető, hogy az ágazat a nemzetgazdaság egyik hajtómotorjává vált. Véleménye szerint a jövőben nagyobb szerepet élvez majd a szakképzés fellendítése, a precíziós gazdálkodás és a számítástechnika általános használata. Álláspontja szerint a nemzedékváltással párosuló technikai fejlesztés versenyképessé fogja tenni a magyar agráriumot. A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívásának eleget téve látogatott Erdélybe.

Kelemen Hunor, az Erdélyi Magyar Párt elnöke. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

A gazdafórumot követően Nagy István agrárminiszter egyeztetett a Magyar Párt elnökével, Kelemen Hunorral az anyaországi és erdélyi gazdák együttműködésének további elmélyítéséről, az erdélyi  gazdaságfejlesztési projekt tervezéséről, valamint a szakképzés tovább fejlesztésének közös lehetőségeiről. (Forrás: AM Sajtóiroda)