Kiadósabb eső a láthatáron

A kép forrása: idokep.hu

Pénteken érheti el térségünket egy mediterrán ciklon, ami már országosan vet véget a szárazságnak. Márciusban megérkezett a meleg tavaszi idő, esőből azonban keveset láttunk. A csapadék mind az ébredő természet, mind a mezőgazdaság számára nagyon fontos lenne.

A kép előterében egy csapadékmérő-henger látható, az úgynevezett ombro-méter, mögötte egy, a hőmérők elhelyezésére szolgáló állványon álló házikó, az „angol-hőmérő házikó”. – A kép forrása: idokep.hu

A legfrissebb előrejelzések szerint április első pár napjában kitart a szárazság hazánkban, de eközben tőlünk nyugatabbra már jelentős átalakulások mennek végbe a légkörben. Északról egy magassági nedves levegő-teknő szakad le, ami jó esélyt ad a ciklonok kialakulásának részben csak Nyugat-Európában, és a mediterrán térségben. Magyarország számára az utóbbi a fontosabb, ugyanis egy hazánkat elérő mediterrán ciklon jelentősebb mennyiségű csapadékot képes magával hozni. A mostani légkör-fizikai számítások alapján, pénteken ér el minket a ciklon és már hajnalban elered az eső délnyugat felől. Országszerte várható csapadék, a nap folyamán a középső és keleti tájakat is eléri a csapadékzóna, sőt megvan az esély beágyazott záporok, zivatarok kialakulására. A középső és főként a nyugati tájakon 10 mm-nél nagyobb mennyiség eshet. A délies áramlás felerősödik, viharos széllökések zivatarok környezetében lehetnek. Keleten még elérjük a 20 fok körüli csúcshőmérsékletet, nyugatabbra viszont visszaesik a hőmérséklet, 10-16 Celsius fokig.  Szombaton az ország keleti, északkeleti felén valószínű még záporok kialakulása, de már nagyobb területen szakadozik majd a felhőzet. Főleg a keleti és középső tájakon marad élénk a délnyugati szél, másutt mérséklődik. Hajnalra 2-9 fokig hűl le a levegő, de az északi részen ismét lehet gyenge fagy, nappal 11-19 fok várható. A melegebb déli országrészekben lesz. Vasárnap és hétfőn helyenként ugyan már pár fokkal melegebb lehet, de ismét több helyen, főként nyugaton jönnek záporok, zivatarok. (Forrás: idokep.hu)

A képen egy talajnedvesség-mérő készülék látható. – A kép forrása: agrocontrol.hu

A talaj vízkészlete országszerte kicsi. 65 és 93 milliméter közötti nedvesség hiányzik a nulla és száz centiméter közé eső talajmélységből. A Közép-Alföldön talán hétfő éjfélig 15 milliméter eső hullhat le. Szerencsés esetben egy kicsivel több. Ez nagyon kevés, de talán jó néhány őszi vetést még meg tud menteni. Öntözés nélkül csak abban lehet reménykedni, hogy az áprilisi folytatás jóval csapadékosabb lesz, mint az márciusban volt. (KPE)