Kezdődik a költségvetés vitája: a kormány célja megvédeni Magyarországot a háborús gazdasági válságtól

Fotó: Vadnai Szabolcs

Három és fél százalékra csökkenhet a jövő évi költségvetési hiány – legalábbis így számol a 2023-as költségvetés. A tervezett deficitet a honvédelmi és a rezsivédelmi alap segítségével igyekszik elérni a kormány, utóbbi a családok szempontjából is kiemelten fontos. A kabinet úgy számol: marad a rezsicsökkentés, és további támogatásra számíthatnak a nyugdíjasok is – közölte az M1 Híradó.

A rezsicsökkentés, a nyugdíjak, a munkahelyek, és a családok megvédése is fontos a 2023-as költségvetésben. Ezt a büdzsé számai is alátámasztják, hiszen például a családok támogatása több százmilliárd forinttal nő – erősítette meg Varga Mihály, pénzügyminiszter, amikor benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét.

„Az erre a célra biztosított összeg 2023-ban meghaladja a 3200 milliárd forintot. Ez 450 milliárd forinttal több az idei évnél” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Amíg ebben az évben 4,9, addig jövőre 3,5 százalék lesz a hiány. És ezek – ahogy mondani szokás – kőbevésett számok, vagyis a kormány mindenképen ragaszkodik ezek eléréséhez.

A 2022-es tervezett hiány ráadásul úgy teljesülhet, hogy az adócsökkentések, a nyugdíj- és a béremelések idei összege megközelíti a 3300 milliárd forint. A pénzügyminiszter közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy

a kormány megvédi Magyarországot a háborús gazdasági válságtól úgy, hogy csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Varga Mihály számításai szerint a munkát terhelő adók csökkentése 750 milliárd, a családi adóvisszatérítés 685 milliárd, a januári és júliusi nyugdíjemelések 400 milliárd, a 13. havi nyugdíj 370 milliárd, a 25 év alattiak szja-mentessége pedig 140 milliár forintba került a költségvetésnek. Ezek mellett a különböző béremelésekre mintegy 1000 milliárd forintot fordítottak idén.

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetési hiány, vagyis a 3,5 százalékos deficit teljesülését a honvédelemi mellett a rezsivédelmi alap segíti. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a hatósági áram és gázáraknak köszönhetően az elmúlt 10 évben 2300 milliárd forintot spóroltak meg a családok. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a múlt héten, az M1-en megerősítette: a jövőben is szükség van rezsicsökkentésre.

„A 2023-as költségvetésben arra kellett koncentrálnunk, hogy a háborúnak az árát, azt ne a magyar emberek, a magyar családok fizessék meg. És ezért is jött létre ebben a költségvetésben két komoly alap, az egyik a rezsivédelmi alap a másik pedig a honvédelmi alap. Hát, mi mást kellene megvédenünk egy szomszédunkban zajló háborúban, ha nem a hazánkat. Tehát a haza védelme, a magyar emberek biztonsága, a békénk megőrzése az elsődleges ilyenkor” – közölte Németh Szilárd.

A tervek szerint jövőre a honvédelmi alapot 843, a rezsivédelmi alapot pedig 670 milliárd forinttal töltik fel az extraprofitadókkal.

Forrás: hirado.hu