Kezdődhet az őszi vetésű kalászos gabonák tavaszi nitrogén-fejtrágyázása

A kép forrása: mfagraria.hu

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

Az őszi árpa-, búza-, és káposztarepce-vetések jelenlegi állapota alapján indokolt az elhasznált nitrogén újbóli adagolása, mert az ősz folyamán kiszórt tápanyagot már felélték a növények. Most még hidegek ugyan a talajok, de úgy helyes, hogy a tartós felmelegedéskor már a gyökérzónában legyen a felvehető állapotú nitrogén hatóanyag, vagy folyékony formában a lombozaton. Az őszi utolsó állapotfelmérés óta országos szinten a növény egészségügyi állapotban túl sok változás nem történt. A viszonylag normális lefolyású telelés hatására téli kifagyásról csak kevés helyről érkezett hír, mely azt jelzi, hogy extrém hideg csak elvétve fordult elő az ország szántó területein. A most látható lilás színt mutató repce és kisárgult kalászos vetések február végén normális állapotnak tekinthetők, de emiatt is fontos az időbeni nitrogén fejtrágyázás. Belvízzel elöntött vetések csak a mély fekvésű vízfolyások közelében találhatók, szerencsére a téli hóadagok fokozatosan olvadtak el, és a kevésbé átfagyott talajok könnyedén befogadták a hólevet és az esőket.

A mezei pocok (Microtus Arvalis) – A kép forrása: promenad.hu – Ez a barátságosan „mosolygó” kis állat a hatalmas szaporulatával súlyos gazdasági károkat képes okozni az őszi vetésű gabonákban.

Mezei pocok

A tél beállta előtt néhány komolyabb gócot leszámítva, nem alakult ki veszélyességi szintet meghaladó mezei pocok fertőzés, az is inkább az évelő pillangós vetéseket veszélyeztette. Őszi káposztarepcében, árpában és búzában inkább a szegélyfertőzés volt a jellemző. A pocokkal fertőzött gócokban a talajok inkább száraz, mint nedves állapota miatt kártevő pusztulás nem következett be, ezért az első leendő alkalommal célszerű felmérni a mezei pocok fertőzöttséget. Az őszi veszélyességi küszöbértékhez viszonyítva már száz négyzetméterenként egy darab lakott járat is okozhat meglepetést.

Őszi káposztarepce tábla. – A kép forrása: agronaplo.hu

Őszi káposztarepce

Őszi káposztarepcében a nappali 10 0C- feletti hőmérséklet elérése miatt tegyük ki a vetések szegélyébe a sárgatálakat vagy pedig a sárga színű ragacsos fogólapokat, mert a repce-szár ormányosok megjelenése napos időben várható. Nagyon fontos a kártevő elleni első védekezés pontos időzítése, mert komolyabb szár-fertőzést csak a kifejlődő rovarok elleni kezeléssel küszöbölhetünk ki.

Kalászosok

Őszi kalászos táblákon, a tél folyamán elhalt leveleken még felismerhető a betelelés előtt kialakult sárgarozsda, levélfoltosság és lisztharmat fertőzés, de a megbetegedés nagyságában igen jelentősek az eltérések a vetések fejlettségében tapasztalható különbségek miatt. Minden esetre fontos lesz figyelni az első tavaszi levélkék fejlődését, mert indokolt esetben az első tünetek megjelenésére időzített védekezéssel megelőzhető egy korai járvány kialakulása. A tavaszi hideg és csapadékos időjárás a felsorolt kórokozók közül elsősorban a sárgarozsda fertőzés számára lehet kedvező. (Forrás: agroforum.hu)