Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog használni az Európai Unió

ng.hu Illusztráció: adobe stock

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az Európai Unió, amely jó úton van afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a héten Koppenhágában.

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amelyeket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért használatuk csökkentése az Unió emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.
2018. sorozatban a harmadik év volt az unióban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra – közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.
A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az Európai Unióban 15 évnyi töretlen emelkedés után 2015-ben visszaesett és 2017-ben két százalékkal csökkent.
Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk.

MTI

Az un. F-gázokat (fluorozott szénhidrogéneket) sok területen alkalmazzák a hűtőgépektől kezdve a hőszivattyúkon keresztül a légkondicionálókig. Kiderült róluk, hogy bár az ózonlyuk szempontjából semlegesek, a klímaváltozáshoz feltehetőleg hozzájárulnak. (szerk.)