Kevés az akácméz, és meglehet, hársméz se lesz

Ezeket a finomságokat is a mészeknek köszönhetjük. - A kép illusztráció. - A kép forrása. itthon.hu
A kép illusztráció. - A kép forrása: itthon.hu

A magyar méhészek egyre rosszabb helyzetén a jelenlegi támogatási programoknál jobban segítene, ha az állam képes lenne megszüntetni a főként külföldi mézhamisítást – mondta Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke.

Az Agrárminisztérium 2,8 milliárd forintos forráskerettel meghirdette a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit. A támogatások a méhészkedéshez szükséges új eszközök beszerzéséhez, a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudás átadáshoz, valamint a mézmarketing területén jelentenek segítséget. A most meghirdetett méztámogatásokkal kapcsolatban Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy egyre kevesebb pénzük van a méhészeknek, ezért ezeket a támogatásokat nem tudják majd igénybe venni.

A méztermelő szakember szerint gondot jelent, hogy azoknak az eszközöknek, amelyekre a támogatásokat kiírták, mindig a duplájára nő az ára. Például a hordók esetében a tavalyi évben, amikor volt támogatás, akkor 5-6 ezer forint volt egy darab ára. A hordótámogatások átutalása után viszont mindjárt 13-16 ezer forintra nőtt a hordók ára. „Ezért a méhészeknek a mostani támogatások helyett inkább arra lenne szükségük, hogy a mézüket jó áron el tudják adni” – mondta el a méhészegyesület elnöke.

Somogyi Gyula arról is beszélt, hogy idén nagyon kevés méz termett Magyarországon, és jelenleg nagyon kilátástalan a méhészek helyzete. Egy-két helyen lett az akácmézből egy picivel több, de összességében a mostani is csak egy, a közepesnél is gyengébb akácos év lett. Ugyanez mondható el a repcéről is. De nem lett elég facéliaméz sem. Ha ilyen marad az időjárás, akkor pedig hársméz se lesz – tette hozzá a méhész.

Somogyi Gyula szerint egész Európában nagyon rossz helyzetben vannak a méhészek, és amíg az Európai Unió nem tesz rendet a mézhamisítások ügyében, addig ez nem fog megváltozni.

„Ami jelenleg komoly problémát jelent Magyarországon, az a nagy mennyiségű, vámmentes, Ukrajnán keresztül beáramló vegyes méz mellett a kínai rizsszirupból előállított akácméz” – mondta a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/07/05/keves-az-akacmez-es-meglehet-harsmez-se-lesz