Kétszer annyi a mezőgépész-tanulók száma, mint 5 éve

A sikeresen újraindult Főiskola Mezőtúron. - A kép forrása: gff.mezotur.hu

Öt év alatt kétszeresére nőtt a mezőgépész tanulónak jelentkezők száma – derült ki az agrárminiszter parlament honlapján olvasható írásos válaszából.

Ebben az ágazati szereplők és a Kormány közös, szakmanépszerűsítő programjának is szerepe volt. Kézzelfogható eredményei vannak az elmúlt évek erőfeszítéseinek, a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül egyre többen mennek mezőgépésznek. – A szakma is érzékeli, hogy egyre nő a mezőgépészet népszerűsége a tanulók körében. Sőt, tapasztalatuk szerint egyre több kiváló képességű diák kerül be a szakképzésbe, akikből később mezőgépészmérnökök válhatnak. Ugyanakkor korántsem az a cél, hogy mindenki egyetemi végzettséget szerezzen, az ágazatnak a szakmunkásokra és a jól képzett technikusokra is nagy szüksége van. Az a célkitűzés, hogy a tanulók komplex tudás birtokában kerüljenek ki a munkaerőpiacra. Ne csak egy csavart tudjanak jól meghúzni, hanem értsék meg az adott gép működését. Ha pedig kell, az elejétől a végéig fel tudják építeni azt. A szakma népszerűségét minden bizonnyal az is tovább növeli, hogy az érintett tanulók az állami és a különböző céges ösztöndíjak révén már a diákéveik alatt jövedelemhez jutnak, az iskolából kikerülve pedig versenyképes jövedelemmel helyezkedhetnek el. A legjobbak arra is lehetőséget kapnak, hogy a szakma csúcsteljesítményeit a különböző külföldi kiállításokon ismerjék meg, így jártak például az Agrárminisztérium támogatásával a párizsi mezőgazdasági kiállításon is a legjobb tanulók. (Forrás: magro.hu)

A Polgári Kisgazdák már sokszor elmondták azt, hogy, – ha már megszüntették a mezőtúri mezőgazdasági gépész-képzést -, akkor azt sürgősen újra kell indítani.

Felelőtlenség a Magyar Alföld közepén egy nagy múltú mezőgazdasági szakképző intézetet felszámolni. – Az újra indítás érdekében 2011 nyarán Herczeg Zsolt, Mezőtúr város polgármestere, valamint Dr. Dávidházy  Gábor főiskolai tanár, az egykori mezőtúri kar, főiskolai tanára megkeresték a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolát, illetve annak fenntartóját, a Szeged-Csanádi Egyházmegyét annak érdekében, hogy vállalja fel az ötven éves múltra visszatekintő mezőtúri műszaki felsőoktatás újraindítását. A szegedi Főiskola elvállalta, hogy a már meglévő Teológiai Kara és Humán Tudományi Kara mellett biztosítja a mezőtúri mezőgazdasági felsőoktatás folytatását egyházmegyei fenntartói háttéren. Az egyházi felsőoktatási intézmény – amelynek a nevét az új Felsőoktatási Törvény már Gál Ferenc Főiskolára rövidítette – az Intézet vezetésével Dr. Dávidházy Gábort bízta meg. Az Intézet az első irodáját a mezőtúri Városházán nyitotta meg. Dr. Dávidházy Gábor intézetigazgató és munkatársai munkához láttak, a mezőgazdasági gépészmérnöki, valamint további mezőgazdasági szakokat, valamint felnőttképzési és vidékfejlesztési programokat építenek ismét fel. – Sajnos ebben az esetben is igaz az, hogy rombolni könnyű, építeni nehéz. A Mezőtúri Gál Ferenc Főiskola sikerrel vívta meg a maga küzdelmét – működik. (KPE)