Két rovarirtó szer is szükséghelyzeti engedélyt kapott kukorica és napraforgó kultúrában

A növényvédelmi drón permetezést végez a tábla fölött. - A kép mentése: edenkert.hu

Az Inazuma valamint a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer is használható csemegekukorica és napraforgó kultúrában szükséghelyzeti engedéllyel egészen augusztus elejéig. A két rovarirtó szer barkók, mocskos pajorok és egyéb fiatalkori kártevők ellen hatásos. A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

FruitVeB írta meg, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére 2020. április 7. napján kelt határozatában engedélyezte az Inazuma rovarölő permetezőszer valamint a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását napraforgó és csemegekukorica kultúrában állati kártevők (barkók, mocskos pajorok, és egyéb fiatalkori kártevők) ellen. Arra is felhívták a termelők figyelmét, hogy a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása kizárólag saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembe vételével és betartásával történhet. Mindkét szert április 8-tól augusztus 5-ig lehet így használni

Így használható a Mospilan rovarirtó szer

A Mospilan 20 SG 200 g/kg acetamipirid hatóanyag tartalmú rovarölő permetezőszer felhasználható a rendelkező részben megjelölt kukorica (szemes, siló, vetőmag) csemegekukorica és napraforgó (áru, étkezési, vetőmag) területeken fiatalkori állati kártevők ellen 0,2 – 0,25 kg/ha dózisban a kultúrnövény 1-4 leveles állapotáig. Földi gépes alkalmazásnál a permetlé mennyisége 250-400 l/ha.

Így pedig az Inazuma

Az Inazuma (100 g/kg acetamipirid + 30 g/kg lambda-cihalotrin) rovarölő szer kukorica (szemes, siló, vetőmag) csemegekukorica és napraforgó (áru, étkezési, vetőmag) területeken földi permetezés alkalmazással állati kártevők (barkók, mocskos pajorok, és egyéb fiatalkori kártevők) ellen. A dózis 0,2 kg/ha, a kultúrnövény 1-4 leveles állapotáig kijuttatandó. A felhasznált permetlé mennyisége 250-400 l/ha.

A vonatkozó határozatok itt letölthetők:

  • Mospilan 20 SG
  • Inazuma

Forrás: magro.hu