Két MSZP-s budapesti polgármester átáll a DK-hoz

forrás: mti

A kisgazdák megtapasztalták, hogy milyen az amikor egy politikai párt már nem tud kohéziós erőt kifejteni . Az összetartozás, a kölcsönös szolidaritás hiánya – mint azt korábban láthattuk – gyorsan elvezet egy párt felbomlásához . Számolni kell azzal, hogy most az ellenzéki oldalon a DK lehet az a párt, amelyik erőközpontként irányíthatja a kisebb politikai szervezeteket. Az ilyen természetű átalakulás egyáltalán nem példátlan a történelmünkben. (kpe)

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László III. kerületi polgármester is úgy döntött, csatlakozik a DK-hoz, ezzel pedig – miután a kettős párttagság az MSZP alapszabálya szerint tiltott – automatikusan megszűnik tagságuk a szocialista pártban – értesült több forrásból az Index.

„A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében” – írta a lapnak küldött közös válaszában a két polgármester. Hozzátették: „ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

Az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, Szaniszló Sándor és Kiss László polgármester az MSZPből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget. Döntésüket tudomásul veszik, munkájukhoz sok sikert kívánnak – olvasható a kommünikében. „Sajnálatosnak, meglepőnek és természetesen nem tartjuk egy korrekt lépésnek, ami történt” – nyilatkozta az ATV-nek Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy szerinte senki nem fogadja el Kiss László és Szaniszló Sándor hivatalos magyarázatát, ugyanis az európai nyugdíj és az európai minimálbér az MSZP európai uniós kampányától kezdve a párt egyik zászlóshajója volt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a DK-t megalakulása óta az vezeti, hogy egy olyan erős pártot hozzon létre, amely a demokraták széles táborának politikai közössége. Így van közöttük korábbi MDF-, SZDSZ- és Fidesz-tag is – tette hozzá. Azt nevezte a legfontosabbnak, hogy egy nyitott, befogadó és erős közösséget hozzanak létre. „Gyurcsány tovább nyomul. Ficánkol, élvezkedik és százmilliókat költ. Megvette a Jobbikot, kifilézi a szocikat, bedarálja a többit. Ő a baloldal vezére” – reagált a történtekre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookoldalán.

INDEX.HU, MTI, ATV – ESTI HÍRADÓ, ATV.HU