Két év sem kellett, máris rezisztens a legújabb rovarölő szerre a kameruni maláriaszúnyog

Fotó: Shutterstock

Afrikában továbbra is ádáz küzdelem zajlik a szúnyogok által terjesztett parazita egysejtűek okozta malária ellen.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO két évvel ezelőtt engedélyezte Afrikában – az Európai Unióban már tiltott – neonikotinoidok közé tartozó klotianidin tartalmú szerek alkalmazását a szúnyogirtásra. Használták is szép számban a beporzó rovarok tömeges pusztulásáért felelős szert, csakhogy nemrégiben kiderült, a maláriaszúnyogok egyik faja érzéketlenné vált erre az idegméregre – írja qubit.hu a Science tudósítására hivatkozva.

A kameruni Fertőző Betegségek Kutatóközpontjának (CRID) vizsgálatai azt bizonyítják az Anopheles gambiae egyedeinek több mint fele túlélte a permetezést, míg egy másik maláriaszúnyog-fajhoz (Anopheles coluzzii) tartozó rovarok elpusztultak. A kutatók úgy vélik, a rezisztenciát az válthatta ki a szúnyogfajnál, hogy Afrikában tömegesen vetnek be más neonikotinoid hatóanyagú rovarölő szereket, sokszor anélkül, hogy előzetesen letesztelnék azokat a helyi rovarfaunára.

A Science a hír kapcsán megkereste a hatóanyag egyik legnagyobb előállítójának számító Bayer szakértőjét is, akit nem lepett meg a kameruni kutatók eredménye. A gyógyszer- és vegyszergyártó óriás szakértője elmondta, hasonló rezisztenciát tapasztaltak az elefántcsontparti kísérleteikben is, és már próbálnak változtatni a rovarirtók hatóanyag-összetételein.

Forrás: Agroinfom.hu/qubit.hu