Két EP-képviselő mandátumát függesztik fel a korrupciós botrány kapcsán

Fotó Dursun Aydemir, Anadolu Agency via Getty Images

Az állítólagos katari kenőpénzek és jutalmak ügyében tart a nyomozás.

„A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írta a Twitteren Roberta Metsola, a testület elnöke hétfőn.

A hvg.hu idézi az AFP francia hírügynökséget, amely szerint a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefügg a december elején kirobbant Katar-gate korrupciós botránnyal. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mely két képviselőről van szó.

Az ügy fő gyanúsítottját, a görög Eva Kaili volt EP-alelnököt (nyitóképünkön), valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Kaili tagadta, hogy pénzt kapott Katartól azért cserébe, hogy befolyásolja az Európai Parlamentnek az Arab-(Perzsa-)öböl menti országgal kapcsolatos döntéseit.

Eva Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. Giorgi vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

A vádlottak között van továbbá Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/01/03/ket-ep-kepviselo-mandatumat-fuggesztik-fel-a-korrupcios-botrany-kapcsan#