Kerti munkák: 11 hasznos tipp májusra

Fotó: Dreamstime

Májusban az idő már többnyire meleg, az előrejelzések szerint a hajnali fagyoktól már nem kell tartanunk, ha az április valamivel hidegebb is volt összességében a korábbi években megszokottnál. Mostanra beindul az igazi élet a kertben, akad tennivaló bőséggel, melyet a Hello Vidék szakemberei vettek sorra.

1. Fűnyírás és gyepszellőztetés

Az eső elősegíti a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött biodiverzitást méltatják. Arra figyeljünk oda, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

2. Metszés

Ha még nem vágtad vissza a kertedben növekvő cserjék, bokrok ágait, akkor ez az utolsó lehetőség, amikor még megteheted. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni – ebben az időszakban növekednek a leggyorsabban. Ide tartoznak például a rózsák is – ha nem metsszük meg őket, azt „hiszik” vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy legalábbis csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon „dolgozik” majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon. 

3. Sövények és dézsás növények

Egy gondozott, örökzöld sövény nemcsak széppé varázsolja a kertet, hanem megvéd a zajtól és a portól is, és búvóhelyet biztosít az énekesmadaraknak. A sövény ültetése, illetve már meglévő sövény esetén az első sövénynyírás is esedékes ilyenkor. Eljött az ideje a konténeres növények, örökzöldek ültetésének is, a smaragdtuja, a kecskerágó és a különféle tűlevelűek a kertünk igazi díszei lehetnek. Kivihetjük a szabadba a pincében teleltetett leandereket, muskátlikat is. A leander földjét kezeljük tartós hatású műtrágya-granulátummal.

4. Ültetés, palántázás

Mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban biztosan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla, bab, és a salátafélék. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

5. Növényvédelem

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Segíthet, ha ellenálló növényfajtákat választunk, ha szellősen ültetünk, a lehullott vagy elszáradt növényi részeket eltávolítjuk, ha ugyanazt a fajt három évig nem ültetjük ugyanarra a helyre, vagy, ha segírő növényeket ültetünk.

6. Segítő növények

A vegyszermentes védekezés egyik módja, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik megvédik egymást. A fokhagyma, a torma, a csalán, a zsurló például elriasztja a csigát, a gombát; míg a zeller a hernyókat; a menta, a snidling a hangyákat; a körömvirág pedig megannyi kártevőt. Sokan az erjesztett csalánlé erejében bíznak, ami nemcsak a tetveket űzi el, de az atkát, a hangyát és a káposztalepkét is. A krumplibogarak a diófa leveléből készült permetet nem szeretik, míg a zsurlópermet a gombák ellensége.

7. Permetezés

Fontos, hogy vVirágzás után permetezzük a gyümölcsfákat! Ahogy lehullanak a szirmok, el kell végezni a permetezést, hogy megvédjük a fákat és a termésüket a kártevőktől és különféle betegségektől. Fontos, hogy a permetlé egyenletesen borítsa a növény minden részét – a levelek fonákját se hagyjuk ki!

8. Öntözés

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

9. Tápláljuk a talajt

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. 

10. Fűszerkert

Ilyenkor érdemes fűszereket szárítanunk! A betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok, mert ekkor a leggazdagabb a fűszernövény illatanyagban, illóolajban. Vágjuk le a hajtásokat, rendezzük kötegbe, és szárítsuk meg árnyékos, jól szellőző helyen.

11 Szobanövények

Ilyenkor már nem kell számítani fagyokra, nem lesz olyan hideg idő, ami ártana a növényeidnek. Ha van erkélyed vagy teraszod, érdemes kipakolni a szobanövényeket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. 

Forrás: hellovidek, behir.hu

https://behir.hu/kerti-munkak-11-hasznos-tipp-majusra