Keresztények és muzulmánok közösen a vallási erőszak ellen

Fotó Vatican Media, Reuters

A katolikus egyház feje Ferenc pápa 130 ezer ember előtt mondott misét Abu-Dzabiban. A Pápának nem ez az első történelminek minősíthető és a békét szolgáló látogatása a világban, de talán a legfontosabb. A Pápa találkozott Mohammed bin Zájed-dal az Arab Emírségek trónörökösével és ami ennél is fontosabb, közös imát mondott a Al-Azhar nagymecset imámjával, aki az egész világ iszlám hívői előtt nagy tiszteletben áll. A két főpap együttesen és közösen elítélte a vallás nevében elkövetett erőszakot.

A történelemben nagyon gyakran előfordult, hogy a pápa, a pápai állam és a magyarok, Magyarország világi, politikai kérdésekben különböző nézeten voltak. Az a körülmény, hogy valaki ghibellin volt, vagy guelf a vallási kérdést nem érintette, nem is érinthette. Politikai kérdésekben az egyházfő is tévedhet – meg persze mi is – az egyház azonban teljesíti kötelességét, hirdeti a Krisztusi szeretetet és közösséget.

Nekünk Polgári Kisgazdáknak meggyőződésünk, hogy nincs hatékonyabb út a vallási erőszak leküzdésére, így a terrorizmus visszaszorítására, mint a világ nagy egyházainak közös fellépése. (kpe.hu)