Keresik az EP új elnökét, nekünk a magyar érdekek az elsők /Tajani: az EP nem az egyes jelölteket támogatja, hanem a csúcsjelölti rendszert védi

Orbán Viktor az előzetes tárgyalások során azt egyértelművé tette, hogy kiket nem tart alkalmasnak az EP bizottság elnöki tisztségére.

A lehetséges jelöltek között a döntő szó alighanem ismét az Európai nagy országok miniszterelnökeinél lesz, de ezen belül is Németország és Franciaország vezetői meghatározó szóval bírnak. Jól láthatóan Orbán Viktor keresi azokat a szövetségeseket, akik velünk azonos, vagy hasonló nézeteket vallanak az Európai Unió jövőjéről és lehetőségeiről.

Magyarország elsősorban és döntő mértékben a német gazdasághoz kötődik, ezért nyilván óvatosan kell eljárnunk az érdekeink érvényesítése során. Meggyőződésünk szerint bízhatunk a magyar Miniszterelnök nagy nemzetközi tapasztalatában, éles politikai látásában. kpe.hu

Jelöltállítással kapcsolatos nyilatkozatok

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását kedden az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete – tudatta Antonio Tajani, a képviselő-testület elnöke. Az elfogadott közös nyilatkozatban azt írták, hogy mindenképpen olyan személynek kell majd kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és a programját az állampolgárokkal. „Az Európai Parlament eltökélt abban, hogy kulcsfontosságú szerepet játsszon a kiválasztásban” – hangsúlyozta Tajani. Az Európai Parlament (EP) nem az egyes jelölteket támogatja, hanem a csúcsjelölti rendszert védi, az ugyanis több demokráciát jelent, nagyobb beleszólást biztosít az állampolgároknak az Európai Unió működésébe az Európai Bizottság elnökének megválasztásán, majd pedig személyén keresztül – hangsúlyozta. Az ülés után Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje arról beszélt: pártja kész meghozni a kellő kompromisszumokat, hogy széles körű egyetértés legyen a jövőről. Udo Bullmann, a szociáldemokraták frakcióvezetője kijelentette, hogy készek tárgyalni minden EU-párti és demokratikus erővel, továbbá óva intette az EU-tagállamok vezetőit, hogy akár csak megpróbálják megkerülni a csúcsjelölti rendszert.

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői keddi rendkívüli, nem hivatalos brüsszeli csúcstalálkozójukon az Európai Bizottság következő elnökét illetően konkrét nevekről nem tárgyaltak, csak a kiválasztás folyamatáról – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcs után. A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére összehívott csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon. Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválasztja a jelöltet – szögezte le Tusk. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a Brexit „gyógyír” az euroszkepticizmus, az EU elleni propaganda és hamis hírek ellen, ami az EU-ellenes pártok kontinensen belüli keményvonalas pozícióinak gyengüléséhez vezetett.

Angela Merkel német kancellár nyilatkozatában aláhúzta, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára továbbra is Manfred Weber, akinek az Európai Parlamentben szerzett ismereteit nélkülözhetetlen politikai tapasztalatnak kell tekinteni, noha többen vezetői politikai jártassághoz kötnék a poszt betöltését. A kancellár „nagyon erős üzenetnek” nevezte, hogy az Európai Parlament, amely július elején esedékes plenáris ülésén dönt majd az uniós bizottság új elnökének személyéről, támogatja a csúcsjelölti rendszert. Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az Európai Unió tagországainak vezetői egyetértettek abban, hogy a csúcsjelölti rendszer alkalmazása nem vezethet automatizmushoz, az uniós szerződések szerint az Európai Parlament nem javasolhat senkit sem az Európai Bizottság elnöki posztjára, az a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács feladata. Mint hangoztatta, az Európai Bizottság következő elnökének elismert, vezető politikai tapasztalattal rendelkező, erős egyéniségnek kell lennie. A francia elnök elismerte, hogy „vannak nevek”, és „talán mások is megjelennek a következő napokban és hetekben”, de elsődleges céljának mondta, hogy a legképzettebb embereket válaszszák.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: mindenképpen az EU állam-és kormányfőinek döntésén múlik, kit jelölnek majd az Európai Bizottság elnökének. „Szeretnénk, ha olyan jelöltek lennének az uniós intézmények élén, akik nemzetek Európájában gondolkodnak, nemet mondanak a bevándorlásra, nem szeretnének jogokat elvenni tőlünk és figyelembe veszik a kelet-európai tagországok szempontjait” – tette hozzá.

„Weber alkalmas jelölt” – nyilatkozta Navracsics Tibor EU-biztos a Válasz Online-nak adott interjújában. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nem Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta, szerinte ez egy hivatalban levő miniszterelnöktől legitim dolog.

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető a néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” – mondta a Köztársaság Lendületben, a francia elnök pártjának EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn.

„Nézőpontunk szerint Merkel kedvenc jelöltje teljesen alkalmatlan az elnöki pozícióra” – tette hozzá.

MTI, ATV.HU, HVG.HU, VALASZONLINE.HU, ORIGO.HU, HIRTV.HU