Kérdezz-felelek Dr. Répás Józseffel

Lassan három hónapja már, hogy határozatlan időre bezártuk a Művelődési Központ ajtaját. Se programok, se fellépők, csak az online tér adta lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ezért úgy gondoltuk, hogy 13+1 kérdésünkkel megkeresünk olyan személyeket, akik valamilyen módon kötődnek hozzánk. Interjúink nem mélyinterjúk, inkább gyors és egyszerű kérdezz-feleleknek nevezzük őket.

Sorozatunk vendége ezúttal Dr. Répás József, Kiskunlacháza Nagyközség polgármestere, aki évről-évről több rendezvényünk fővédnöki teendőit is elvállalja. A folyamatos online tájékoztatóknak köszönhetően a járványhelyzet ideje alatt családtagjaink mellett a legtöbbször talán vele találkozhattunk, ezért úgy gondoltuk, hogy számára is elküldjük 13+1 kérdésünket.

Kiskunlacháza Nagyközség Facebook oldalán ugyan hétről-hétre „találkozhattunk” Polgármester úrral az elmúlt két hónapban, de mégis, hogy van mostanság? Fárasztóbb volt az elmúlt két hónap a szokásosnál?
Számomra is új helyzet volt ez. Azt nem mondanám, hogy fárasztóbb, csak más. Megtettünk minden tőlünk telhetőt a járványhelyzet kezelésére. Hála Istennek, a kiskunlacházi polgárok partnerek voltak ebben. Köszönet érte.

Könyv, amit tervez elolvasni?
Sok könyv várakozik az éjjeli szekrényemen. Most Carlos Ruiz Zafón A szél árnyéka a következő. Több, jó kritikát olvastam róla.

Mi volt a legnehezebb az Ön számára az elmúlt két hónapban?
Több, általam már nagyon várt koncertről és meccsről lemaradtam. Persze mások is, de ez nem vigasztal 🙂

Melyik részét szereti a legjobban a munkájának?
Ha sikerül létrehozni és felépíteni valami tartós és maradandó dolgot, és ezt nem csak fizikai, hanem szellemi értelemben is így gondolom.

A politikus, aki első példaképe volt?
Nincs konkrét példaképem. De sok olyan embert ismertem, vagy ismerek, akiktől sokat tanultam és mai is tanulok. A jó pap is holtig tanul.

Kedvenc helye Magyarországon?
A Peregi határ, imádok ott futni.

Kedvenc magyar szava?
A „remény”. Ez a szó elkísér a születéstől a halálig.

A legjobb ajándék, amit valaha kapott?
Mikor a kisfiam először azt mondta, hogy: „apa szeretlek”. (Ma is gyakran mondják nekem és csodálatos érzés.) Ezért a két szóért érdemes élni.

Hogyan vezeti le a stresszt?
Amikor tehetem, futok. Nemcsak fizikailag, de szellemileg is erősít. Jó levegőn vagyok, nincs ott más csak én és a gondolataim.

A vers, amit fejből tud:
Pilinszky János: Harmadnapon. Bár rövid, de benne van minden, amit Hitnek nevezünk.

Ha bármilyen történelmi személlyel beszélgethetne egy jó bor társaságában, ki lenne az?
Lehet, hogy sokan megbotránkoznak, de Horthy Miklós kormányzó úrral szívesen elbeszélgetnék, hogy tisztán lássak! A XX. század magyar történelme még ma is tele van félremagyarázásokkal.

Mit tanult a karantén ideje alatt?
Hogy a türelemből sosem elég.

Ami nélkül sosem indul el otthonról:
Egy csók, egy ölelés.

Ön szerint mi változik majd a karantén után?
Talán rájövünk végre, hogy a Földet megvédeni kell (elsősorban magunktól) és nem elpusztítani.

Forrás: PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR KISKUNLACHÁZA