Kérdések

Ha valaki önállóan gondolkodik (nem kívülről kapott ideológiai panelokban), és megpróbálja megérteni a történéseket, sok kérdés felvetődik benne.

Nézem a híradásokat migráció, Olaszország, migráns hajók tele fekete bőrű emberekkel. Életerős férfiak, miért hagyják el otthonaikat, családjukat? Aztán elgondolkodok, a feketék vezette országok közt miért nincs sikeres, fejlett ország? Tudom, hogy a gyarmati múlttal magyarázzák ezt sokan, de különböző az egyes országok múltja, nézzünk néhány nem szokványos országot. Haiti (Közép Amerika), független 1825-től, a világ legszegényebb országa (nem mindig volt ez így), Rodézia-Zimbabwe, hatalom váltás 1980, gazdasági csőd, hiperinfláció, élelmiszerhiány (amikor még Rodézia volt, még élelmiszert exportáltak), Libéria USA-ból vissza települt felszabadított rabszolgák hozták létre, soha nem volt gyarmat, amerikai mintára és amerikai segédlettel, egy idő után belesimult az Afrikai közegbe (katonai puccs, polgárháború). Dél Afrikai Köztársaság a kontinens legfejlettebb országa, amióta megváltozott a vezetése (1994), folyamatos a lecsúszás (farmerek elüldözése, kifosztása, esetleg meggyilkolása, erőszak).

Néhány országot említettem, de a többinél sem jobb a helyzet, vajon miért?

Miért kelnek útra az emberek? Miért nem képesek eltartani a növekvő népességet ezek az országok? Mire elég a segélyezés, a nyomor fokozott újra termeléséhez? Hogyan hasznosulnak, hová tűnnek a segélyek? Eljön e az az idő, amikor felszámolják a kilátástalanságot, a nyomort, képesek e erre ezek az országok?

A jövő sem látszik rózsásnak, lesz e változás a kibocsátó országokban, vagy hosszú távon, komoly erőfeszítések árán kell megvédenünk társadalmunkat, jólétünket, biztonságunkat, kultúránkat? Esetleg Nyugat Európa sorsára jutunk (önfeladás, behódolás)? Miért gondolják sokan, hogy nekünk (európaiaknak) kell megoldanunk a világ gondjait, problémáit, nyomorát?

Forrás: Fekete Ferenc Facebook oldala