Kényelmetlen vendég: Macron kirohant Biden gazdaságpolitikája ellen

Fotó Magyar Nemzet, mandiner.hu

Kemény kritikával illette vendéglátóját a washingtoni, hivatalos látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia köztársasági elnök: valóságos kirohanást intézett egy ebéden a Biden-kormányzat ellen, elítélve az amerikai vállalatoknak fizetett hatalmas támogatásokat.

Emmanuel Macron francia elnök elítélte az Egyesült Államok gazdaságpolitikáját az amerikai törvényhozókkal Washingtonban november 30-án tartott munkaebéden – számol be az AFP francia hírügynökség.

A helyi idő szerint szerda este Washingtonban, a Franciaország és az Egyesült Államok közötti barátság ünneplésének szánt állami látogatás első napján Macron sajnálatát fejezte ki Joe Biden „szuperagresszív” gazdasági intézkedései miatt, amelyeket az elnök az amerikai ipar fellendítése érdekében hozott.

A Joe Biden által augusztusban aláírt infláció elleni törvénycsomag (IRA) kapcsán Macron úgy fogalmazott: „ezek a hatalmas támogatások szuperagresszívak a mi vállalataink számára”.

E szavakkal ítélte el a francia elnök az amerikai parlamenti képviselőkkel folytatott találkozón az IRA-csomagot, majd az egyébként az éghajlatváltozásnak szentelt, az ebédet kísérő beszélgetésen hozzátette: „Képzeljék magukat az én helyzetembe! Lehet, hogy ezzel a saját problémájukat megoldják, de csak súlyosbítják az enyémet!”

Francia és amerikai színekkel díszített narancsos sifon tortát mutat be az egyik cukrász az Emmanuel Macron francia elnök tiszteletére adott állami díszvacsora kezdete előtt a sajtó képviselõinek a washingtoni Fehér Házban 2022. november 30-án. Emmanuel Macron államfőként másodszor tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A „fáraóprogram”

A francia köztársasági elnök figyelmeztetett: ez a „fáraószerű”, gigantikus program igen sok munkahelyet tehet tönkre Európában, ha nem kíséri egy, az eddiginél jobb transzatlanti egyeztetés.

„Senki sem keresett meg, amikor az IRA-ról volt szó” – panaszolta fel Macron, hozzáfűzve:

pedig elvárná, hogy jó barátként tiszteljék.

Franciaország aggodalommal szemléli – mint ahogy az AFP fogalmaz – „az amerikai demokrata elnök szemérmetlen gazdasági patriotizmusát”, melyet a „Made in USA” jelszóval lehetne jellemezni.

Joe Biden különösen az elektromos járművek ágazatát kívánja fellendíteni az iparban dolgozók foglalkoztatottságának növelése érdekében, s egyben azért is, hogy felvegye a versenyt Kínával.

Bár egy pillanatig sem hiszi, hogy az Egyesült Államok meggondolja magát a Fehér Ház által kulcsfontosságúnak tartott jogszabállyal kapcsolatban – fogalmazott Macron, mégis fontosnak látná az USA és Európa közötti jobb „szinkronizálást”.

Washingtonban viszont úgy vélik, hogy az inflációellenes törvénycsomag egy olyan „win-win” projekt lesz, amely az európai gazdaságot is ösztönözheti.

Forrás: hirado.hu