Kemény lépés az oroszoktól: kiveszik a dollárt a vagyonalapjukból

Fotó privatbankar.hu

Oroszország teljesen leépíti dolláreszközeit a nemzeti vagyonalapból – jelentette be csütörtökön Anton Sziluanov pénzügyminiszter. Ez mintegy 40 milliárd dollárnyi eszköz eladását jelentheti, ami helyett aranyat, jüant és eurót vehetnek.

A 186 milliárd dolláros orosz állami vagyonalapban most mintegy 40 milliárdnyi dolláreszköz van, ezt építenék le most teljesen – mondta Sziluanov a szentpétervári gazdasági fórumon.

Kiemelte, hogy az orosz jegybankhoz hasonlóan az a céljuk, hogy csökkentsék a dollár súlyát a vagyonalapban, a Reuters fordítása alapján ez azt jelentheti, hogy aranyat, jüant és eurót vásárolnak az így felszabaduló összegből.

A változás várhatóan a jövő hónapban megtörténik, azt követően az euró súlya várhatóan marad 40% az alapban, a jüan 30%-ra, az arany pedig 20%-ra emelkedik. A fennmaradó 10% pedig japán jent és angol fontot tesz majd ki.

A most bejelentett döntés „erősen politikai”, ezzel az orosz vezetés próbálhat nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra a közelgő Biden-Putyin találkozó előtt – mondta a CNBC-nek Timothy Ash, a BlueBay Asset Management szakembere.

Szerinte Moszkva azt is próbálhatja megüzenni Washingtonnak, hogy nincsenek rá hatással az esetleges további szankciók.

Forrás: portfolio.hu