Kemény bejelentés: Az orosz hadsereg Kelet- és Dél-Ukrajna elfoglalására készül

Fotó MTI, EPA, Sztanyiszlav Kozliuk

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő leszögezte, hogy mi az orosz erők célja.

Az orosz erők előtt „sok munka áll”, hogy elfoglalják Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, amelyeket Moszkva sajátjának vall – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint Oroszországnak még „fel kell szabadítania” Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók egyes részeit.

Megjegyzései Vlagyimir Putyint idézték, aki elismerte, hogy az ukrajnai háború hosszú folyamat lesz.

A területek egyike sem volt teljes mértékben orosz ellenőrzés alatt, amikor Moszkva azt állította, hogy elcsatolta őket, miután szeptemberben úgynevezett népszavazásokat tartottak, amelyeken a „többség arra szavazott”, hogy Oroszország részévé váljanak.

Kijev és a Nyugat a szavazásokat hamisnak és törvénytelennek minősítették.

Ukrajna kiszorította az orosz csapatokat egy kisebb területről Luhanszk tartományban, míg a múlt hónapban az orosz hadsereg visszavonult Herszon tartomány minden olyan részéből, amelyet a Dnyipro folyó nyugati partján ellenőrzött, beleértve a tartományi fővárost, Herszon városát is.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország tervez-e további területeket bekebelezni a négy régión kívül, Peszkov azt mondta: „Erről szó sincs. Legalábbis erre vonatkozó nyilatkozatok nem hangzottak el”.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20221208_oroszorszag_bejelentes_ukrajna_haboru_dmitrij_peszkov_kulfold_donyeck_luhanszk