Kékkői Zoltán értesítése alapján: Újabb milliárdos támogatás érkezik megyénkbe

Fotó B.M.
web.t-online.hu

Ismét két pályázati kiírásról hirdettek ma eredményt, amelyeknek a keretében több mint húszmilliárd forintot juttatnak a Magyar Falu Program nyertes pályázóihoz – jelentette be Vajsz­lón Gyopáros Alpár kormánybiztos.

A Magyar Falu Programról tartottak a polgármestereknek fórumokat három baranyai helyszínen azért, hogy közvetlenül is megismerhessék a települések véleményét, a fejlesztési céljait – mondta Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a vajszlói sajtótájékoztatón.

A helyszín azért is szimbolikus, mert 2018-ban itt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Falu Program elindítását, aminek keretében már a falusi csokot is bevezették – ezt 22 ezer család igényelte több mint 100 milliárd forint értékben –, 3000 kilométernyi úthálózat fejlesztése zajlik – ez jövőre további 1500 kilométerrel bővül –, de a falusi kisboltokra, mikrovállalkozások támogatására is írtak ki pályázatot.

Gyopáros Alpár hozzátette: elsősorban önkormányzatoknak – kisebb részben civil szervezeteknek, illetve egyházaknak – 12 ezer nyertes pályázat keretében 2019-ben és 2020-ban 130 milliárd forint támogatást nyújtottak a többi között épületfejlesztésre, járdafelújításra, eszközbeszerzésre és óvodai fejlesztésekre.

– A falufejlesztés zászlóshajója ez a program, mert olyan tevékenységeket finanszíroz, amelyeket más uniós vagy hazai támogatási formákból nem lehetett korábban megtenni – emelte ki. Kitért rá, az idén is folytatódó program hét pályázati kiírásában már eredményt hirdettek, és csütörtökön került fel a kormány honlapjára újabb két pályázat eredménye.

Ezekkel 1300 nyertes pályázónak 21 milliárd forint támogatást nyújtanak önkormányzati ingatlanok – intézmények, faluházak, rendelők, szolgálati lakások – rekonstrukciójára, valamint közösségszervezők bértámogatására, rendezvényekhez szükséges eszközök beszerzésére kaphattak forrást. További öt pályázat esetében a következő hetekben hirdetnek eredményt.

A térség fideszes parlamenti képviselője, Nagy Csaba lapunknak elmondta, a program rendkívül sikeres, és már a 2022-es esztendőre is megvannak a források a folytatáshoz. Nyugat-Baranyába eddig közel hatmilliárd forint forrás érkezett több mint negyvenféle célra, és majdnem minden településről nyújtottak be nyertes anyagot.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, lezárult a következő uniós finanszírozási ciklus programjainak tervezése, de mivel az elmúlt másfél év a bezártságról szólt, ezért az említett fórumok hiánypótlóak, és volt módja személyesen is megköszönni a polgármesterek javaslatait a nagyobb megyei fejlesztéseket megcélzó TOP- és TOP Plusz-programokhoz. Megjegyezte azt is, hogy éppen ezen nagy programokat egészítik ki a Magyar Falu Program forrásai, így együttesen több fejlesztési igényt ki tudnak szolgálni.

Az elnök elmondta, a polgármesteri fórumokon is azt érzékelte, hogy a helyiek tudják, a kormány a vidéki Magyarország fejlesztését kiemelten kezeli, ám a tapasztalat azt is mutatja, ha a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kerülne hatalomra, akkor annak ismét a magyar vidék lenne a vesztese.

Forrás: bama.hu, Bóka Máté