Kékkői Zoltán értesítése alapján: Fejlesztéshez kaptak 30 milliárd forintot a baranyai gazdák

Fotó Pelsőczy Csaba, MTI
web.t-online.hu

Komoly állami segítséget kaptak Baranya megyében a gazdák, összesen 30 milliárd forintnyi forrás érkezett 48 vállalkozónak. A támogatói okiratokat Sombereken vehették át az agrárminisztertől. A magyar agrárszektor versenyképességének megőrzése érdekében elengedhetetlenek az Európai Uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek is – mondta Nagy István. 

Ahogy a miniszter kifejtette, eredetileg 50 milliárd forintot szántak az állattartó telepek korszerűsítésére szerte az országban, de a beérkezett igényeknek megfelelően a keretet 260 milliárd forintra emelték. Ebből 30 milliárd forint érkezett 48 baranyai vállalkozóhoz. A támogatásról szóló okiratokat szintén az eseményen adták át a nyertes pályázóknak, a helyszínválasztás pedig nem volt véletlen – írta a Bama.hu.

Sombereki hagyományok

A mintegy 1500 lelkes Sombereken a mezőgazdaság gazdag múltra tekint vissza – mondta Csoboth Tamás, a település polgármestere. Ez a mai gazdálkodóknak kellő alapot adott az eredményes működéshez. A polgármester felidézte azt is, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók érdekképviseletére szerveződött meg 2002-ben a Somberek és Környéke Gazdakör, majd 2020-ban a Baranyai Ifjú Gazdakör. Mindemellett pedig a település már évek óta az egyik fő búzagyűjtő helyszín a Magyar Kenyere Programban. Ahogy Csoboth Tamás fogalmazott, ez nemcsak azt mutatja, hogy Sombereken aktívak a gazdák, hanem azt is, hogy a termelői összefogás a község határain túlra is kiterjed.

Forrás: magro.hu

https://adserver.magro.hu/www/delivery/afr.php?zoneid=47&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE