Kékfény: a magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt az erőszak

Határkerítés a honvédelem szolgálatában. - A kép forrása: hvg.hu

A magyar rendőrség egyik legnagyobb kihívása volt tavaly is az egyre növekvő és egyre erőszakosabbá váló embercsempészet elleni küzdelem. A statisztikák szerint 2022-ben 167 százalékkal nőtt az embercsempész bűncselekmények száma, 1697 ügyben indítottak nyomozást. Az illegális migránsok száma 120 százalékkal nőtt, tavaly összesen 269 254-en lépték át az ország határait – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című, hétfő este sugárzott műsorában.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes azt közölte, korábban inkább a kerítést próbálták átvágni, vagy alagutakat fúrtak az embercsempészek és a migránsok, de tavaly már más módon is próbálkoztak. A módszer az, hogy kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a biztonsági határzárhoz Szerbia irányából, és kövekkel, botokkal dobálják meg a határőrizetet ellátókat, közben onnan pár száz méterre létrák segítségével jutnak át a kerítésen.

Elhangzott az is, a határokon átjutott illegális migránsokat az autópályákon, ritkábban a mellékutakon viszik tovább a csempészek a nyugati határszakasz felé. Tavaly 1924 ilyen mélységi elfogás történt, ez 70 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A határ mellett fokozódik az erőszak, egyre többször kerülnek elő fegyverek, tavaly legalább száz alkalommal hallottak a rendőrök lövéseket Szerbia irányából, tizenkét alkalommal pedig a rendőrök, vagy a katonák előtt adtak le figyelmeztető lövéseket a csempészek. A magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak, a 485 támadás során 12 rendőr és 30 katona sérült meg, 210 jármű rongálódott meg.

A műsorban felidézték, tavaly augusztus 1-jén kezdődött meg a határvadászok toborzása, év végig csaknem 2600-an jelentkeztek a határvadász ezredbe, és december 31-ig 924-en meg is kezdték a szolgálatot.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a határvadász ezred felállítását az indokolta, hogy korábban soha nem látott méreteket öltött az illegális migráció. A munkaerőpiaci helyzetet ismerve büszkék lehetünk arra, hogy a megalakulástól és a toborzás kezdetétől számítva alig egy hónappal a Készenléti Rendőrség központi objektumának udvarán már 5 századnyi határvadász tette le az esküt – tette hozzá.

A rendőrség munkáját a honvédség és a polgárőrség is segítette tavaly a határon, de osztrák, szlovák, cseh és török kontingensek is részt vettek a magyarországi határőrizetben. Azzal, hogy idén január 1-vel Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, megszűnt az állandó rendőri ellenőrzés a magyar-horvát határszakaszon. Az itt dolgozó állomány munkájára a rendőrkapitányságokon számítanak, illetve azzal, hogy a határon megszűnt az ellenőrzés, a hangsúly átkerült a mélységi ellenőrzésre.

Elhangzott az is, 1,5 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma az országban, de még így is 460 tragikus kimenetelű baleset történt, és 2,8 százalékkal nőtt azoknak a baleseteknek a száma, amelyekben megsérült valaki, a rendőrség 14 679 esetben vizsgálódott.

A rendőrség tavaly is szigorúan ellenőrizte a biztonsági övek használatát. Ha tavaly minden halálos balesetnél használták volna a biztonsági övet, 65 emberrel kevesebben vesztették volna életüket az utakon – hangzott el a műsorban.

A közlekedésbiztonság javításának fontos eszközei voltak tavaly is az országban 134 helyen telepített sebességmérő kamerák és a 160 mobil traffipax. Az országos sebességmérő rendszer, a VÉDA 2015-ös kiépítése óta 515 emberrel kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint azt megelőző hét évben, ez 20 százalékos csökkenés. A rendőrök tavaly 2,5 millió embert szondáztattak meg közúti ellenőrzések során, és közülük 22 ezer ittas sofőrrel szemben intézkedtek. Egyre többször alkalmazott a rendőrség drónokat, és civilnek tűnő rendőrautókat a szabálytalankodó autósok kiszűrésére.

Elhangzott az is, tavaly 52 158 közterületen elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ez 11,88 százalékos emelkedés. A legjellemzőbb az ittas járművezetés, a lopás, a garázdaság, a kábítószerbirtoklás és a rongálás volt.

2010 és 2019 között a rendőrök ellen elkövetett támadások száma csökkent, 2019-ben viszont megfordult a „trend”, akkor 137 ilyen eset történt, tavaly pedig már 280 alkalommal támadtak rendőrökre, 113 esetben meg is sérültek az egyenruhások. Az elmúlt évek legsúlyosabb esete idén január 12-én történt, Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot a XI. kerületben egy jogszerű intézkedés közben halálra szúrták.

Forrás: demokrata.hu, MTI