Kékesi Márton: Új pályázatra várva

Fotó pixabay

Mint ahogy más területen, úgy az agráriumban is növekszik az igény a modern gépek, berendezések iránt. A folyamatosan növekvő érdeklődés mellett egyre szélesebb körű a választék a legújabb technológiai megoldások terén.

A bizonytalan piaci helyzet és a célzott támogatások hiánya miatt azonban sokan kivárnak a beruházásokkal. Az új pályázati lehetőségek megjelenése viszont visszahozhatja a termelők beruházási kedvét – ez is olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján található elemzésben.

(https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106239-az-uj-precizios-palyazat-megjelenesere-varnak-a-gazdak)

Az új gépek és technológiák fejlesztésekor a gépgyártók egyre inkább az ökológiai szempontokat veszik figyelembe. Azok a precíziós gépek kerülnek előtérbe, amelyek kímélik a környezetet és a talajt, valamint a termelés költségeit és az emberi munkaerőigényt is csökkentik.

A precíziós gazdálkodásra – okos talajművelésre, a talajtaposás minimalizálására, a forgatás nélküli talajművelésre – való fokozatos áttérés egyre inkább szükségszerű. A precíziós gépek és technológiák használatával a gazdálkodók javíthatják a termelés hatékonyságát, kevesebb üzemanyagot használnak, valamint a kisebb környezeti terhelés mellett a termelés munkaerőigénye is csökken.

Az elmúlt években a támogatások segítették a precíziós technológiák térnyerését. Jelenleg a támogatási lehetőségek nem állnak rendelkezésre, a szaktárca nyilatkozataiból ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így várhatóan a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium.  Egy új felhívás megjelenése jelentős mértékben ösztönözné a beruházási hajlandóságot is.

A Polgári Kisgazdák is fontosnak tartják, hogy az Agrárminisztérium támogatja a hazai gazdatársadalmat abban, hogy egyre modernebb, hatékonyabb gépeket és technológiát alkalmazzanak munkájuk során.

Kékesi Márton, KPE szakértő